Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije 20 godina odigran derbi Želje i Sarajeva, golove dali Biščević i Uščuplić

zeljo – sarajevo – 1996

Na Stadionu Grbavica 2. maja 1996. godine odigrana je prva fudbalska utakmica nakon reintegracije naselja Grbavica.

Utakmicu su igrali gradski rivali domaćin FK Željezničar i FK Sarajevo. Pred prepunim stadionom koji je pretrpio znatna oštećenja bila su pomiješana osjećanja radosti, ponosa, uzbuđenja pa je sam rezultat pao u drugi plan. Utakmica je završena rezultatom 1:1, a prvi je do vodstva došao Željo pogotkom Bulenda Biščevića u 33. minuti. Biščević je tada imao nepunu 21 godinu, a na jednu od godišnjica za Patriju je kazao kako je taj gol bio ispunjenje dječačkih snova.

– Preživite cijeli rat, vratite se na svoju Grbavicu, na svoj stadion u najdražem dresu i postignete taj gol. To je sada već postala antologija. Na jedan način svake godine svi se sjećamo toga. Mnogi su davali golove, mnogi su postizali i veće sportske rezultate, ali eto taj gol ostaje za pamćenje i za povijest i da se sutra moja djeca s ponosom toga sjećaju. To je nešto posebno u mom životu – kazao je Biščević za NAP.

Već u drugom poluvremenu u 57. minuti Sarajevo postiže pogodak, a strijelac je bio Dženan Uščuplić.

Sastavi ekipa

Željezničar: Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.

Sarajevo: Dedić, Elkaz, Uščuplić (Selimović), Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti (Granov), Ćenan (Ferhatović), Hrvat i Herco.

Sudije: Marko Mrkić (Tuzle), Mijo Maričević (Živinice) i Izet Čejvanović (Tuzla).