prijateljska utakmica

Prije 23 godine Azzuri pali na Koševu

bih-italija 1996

Meč na Koševu iskorišten je za oproštaj bh. vedeta Mehmeda Baždarevića, Admira Smajića, Fahrudina Omerovića

Na dašnji dan, tačno prije 23 godine na Koševu su pali “Azzuri”. BiH je u prijateljskoj utakmici 6. novembra 1996. godine s 2:1 pobijedila protiv višestrukog svjetskog prvaka.

Italijanska reprezentacija jedna je od najjačih selekcija uopšte koja je gostovala u BiH. Meč je zamišljen kao humanitarnog karaktera sa željom da se FIFA -i da signal kako bi u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo bh. reprezentacija svoje domaće utakmice igrala u svojoj zemlji, a ne u Bolonji, gdje smo kao “domaćini” dočekali Hrvatsku, pišu sportske.ba.

Na oficijalnom ručku, navodno je italijanska delegacija bila spremna prihvatiti remi. No, kada je tadašnji predsjednik NSBiH Jusuf Pušina, zahvalio na značajnoj pomoći od nekoliko tona, te najavio pobjedu “Ljiljana”, i Arrigo Sachi je startnom postavom dao do znanja da su došli pobjediti. Azzuri su na Koševo istrčali sa zvučnim imenima, poput Tolda, Maldinija, Baggia, Di Matea, Albertinija, Zole, Chiese…

Meč na Koševu iskorišten je za oproštaj bh. vedeta Mehmeda Baždarevića, Admira Smajića, Fahrudina Omerovića, koji su počeli naše kvalifikacije. Fuad Muzurović je u početnoj postavio imao samo Mirsada Dedića i Senada Begića iz domaće lige, a na klupi su bili još Pavo Dadić i Vedin Musić, tada uz Begića ponajbolji igrači u BiH.

Okosnicu tima činili su provjereni internacionalci, poput Glavaša, Konjića, Beširevića, Baljića… Nakon debitantskog gola Hrvatima u Bolonji, Hasan Salihamidžić je na Koševu postigao vodeći gol za BiH. Braco je s devetnaest godina bio naš najmlađi reprezentativac. Izjednačio je Chiesa, a za 2:1 pogodio Bolić.

Azzurima nisu pomogli rezervisti poput Ravanellia, Lentinija, Toricellia.., koji su do posljednje sekunde pokušavali izjednačiti. Teško im je pao poraz što potvrđuje smjena Sachia koji nije dočekao naredni meč na klupi italijanske reprezentacije. Odahnuo je i Fuad Muzurović, kojem su nakon dva poraza od Grčke i Hrvatske već tražli nasljednika.
Savez je višestruko profitirao. FIFA je dala zeleno svjetlo za Koševo, kvalifikacije smo kao domaćini nastavili na svom terenu.

Prijateljska utakmica. Sarajevo 6. novembra 1996. godine. Stadion Koševo. Gledalaca oko 30.000. Sudija Robert Sedlacek (Austrija). Strijelci: 1:0 Salihamidžić u 6. minuti, 1:1 Chiesa u 12, 2:1 Bolić u 44. minuti.

BiH: M. Dedić, N. Šabić (P. Dadić), B. Beširević, M. Konjić (S. Pintul), S. Begić, M. Jašarević, V. Glavaš, S. Halilović (S. Kapetanović), E. Bolić (S. Brkić), H. Salihamidžić, E. Baljić (V. Musić). Selektor Fuad Muzurović.

ITALIJA: Toldo (Marchegiani), Carnassciali, Torricelli (Apolloni), Di Mateo (Giunti), Padalino, Maldini, D. Baggio (Lentini), Albertini, Casiraghi (Ravanelli), Zola, Chiesa (Simone). Selektor: Arrigo Sachi.