Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripreme za Euro 2016: Francuzi simuliraju vježbe terorističkog napada

stade-de-france

U svjetlu terorističkih napada u svijetu, pripreme za Svjetsko prvenstvo u fudbalu koji će na ljeto biti održan u Francuskoj su u toku, a vlasti se pripremaju i za “najgore” scenarije.

Budući da je Evropa posljednje vrijeme poprište terorističkih napada, raste zabrinutost da bi Euro 2016. u Francuskoj, koje će se održati od 10. juna do 10. jula mogao biti meta napada, a posebno fan zone gdje će desetine miliona ljubitelja fudbala pratiti utakmice preko velikih ekrana.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve i ministar zdravstva Marisol Touraine nadgledali su jučer simulaciju vježbe terorističkog napada u fan zoni u zapadnom francuskom gradu Bordeauxu gdje je bilo mobilizirano oko 600 vatrogasaca, policije, vojske i službi hitne pomoći.

“Želimo da se Euro 2016. održi u najboljim uvjetima i to je razlog zašto smo pokrenuli vježbe za testiranje sistema brze intervencije”, rekao je Cazeneuve.

Vježba je izvedena na način da trojica naoružanih terorista pucaju na masu koja čeka da uđe u fan zonu. Jedan od navodnih terorista potom aktivira eksploziv u gomili dok drugi uzima taoce u zgradi prekoputa.

“Današnja vježba prati povratne informacije nakon 13. novembra, napada koji se desio u Parizu”, objasnio je Touraine.

Nakon napada Parizu i Bruxellesu, vlasti žele simulirati sve moguće prijetnje prije Eura 2016. – radiološke, biološke i hemijske. Dvije vježbe ranije su održane u Nimesu sredinom marta.