Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prodate Peleove kopačke iz filma “Bijeg u pobjedu”

pele – bijeg u pobjedu

Kopačke koje je tokom snimanja filma “Bijeg u pobjedu” (Escape to Victory) nosio Pele, jedan od najboljih fudbalera svih vremena prodate su na aukciji u Los Angelesu za 10.280 eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Pele, koji je bio trostruki svjetski šampion sa Brazilom, u filmu iz 1981. godine, u kojem su glumili još Sylveter Stalone i Sir Michael Caine, u spomenutim kopačkama postigao je spektakularan gol “makazicama”. Vrijednost kopački bila je procjenjena na iznos između 5.380 i 7.170 eura, navode britanski mediji.

Pele, kojem je 75 godina, odlučio je da na aukciji proda više od 2.000 predmeta iz svoje karijere, među kojima su dresovi i razne nagrade koje je dobio. Aukcija će trajati tri dana, a među predmetima koji su na prodaji su i tri zlatne medalje sa svjetskih prvenstava 1958., 1962. i 1970. godine. Očekuje se da će medalje dostići cijenu od skoro 180.000 eura.

Jedan od najtraženijih predmeta na aukciji je i lopta kojom je Pele postigao svoj 1.000. gol u karijeri, a koja bi mogla dostići cijenu od 53.800 eura.

Pelea mnogi smatraju za najboljeg fudbalera svih vremena. Tokom karijere je postigao 1.281 gol u 1.363 utakmice. Za reprezentaciju Brazila odigrao je 91 utakmicu i postao jedini fudbaler koji je tri puta bio svjetski šampion.

U filmu “Bijeg u pobjedu” Pele, Stalone i Caine glume nacističke zatvorenike koji igraju propagandnu utakmicu tokom Drugog svjetskog rata.