fifa

Prodato skoro 2,5 miliona ulaznica za Svjetsko prvenstvo u Kataru

katar

U junu su organizatori rekli da je bila “rekordna” potražnja za ulaznicama u trenutku kada ih je prodato 1,2 miliona

Za ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru prodato je ukupno 2,45 miliona ulaznica nakon što je u posljednjoj etapi prodaje razgrabljeno više od pola miliona, objavili su organizatori u četvrtak.

Vodeće tijelo svjetskog nogometa FIFA saopćilo je da je u razdoblju između 5. jula i 16. augusta prodato 520.532, a zemlje iz kojih su stanovnici najviše kupovali karte su Katar, Sjedinjene Države, Engleska, Saudijska Arabija, Meksiko, Ujedinjeni Arapski Emirati, Francuska, Argentina, Brazil i Njemačka, piše AFP.

FIFA je navela da su najpopularnije utakmice za prodaju ulaznica susreti Brazila u grupnoj fazi protiv Kameruna i Srbije, susret Portugala s Urugvajem, okršaj Kostarike s Njemačkom i Australija protiv Danske.

U junu su organizatori rekli da je bila “rekordna” potražnja za ulaznicama u trenutku kada ih je prodato 1,2 miliona.

Ta se brojka sada više nego udvostručila, s ukupnom prodajom ulaznica uključujući one koje idu partnerima FIFA-e, savezima, kao i široj javnosti.

Sveukupno je dostupno 3.010.679 ulaznica, a FIFA je rekla da će organizovati i “last minute” prodaju karata uoči početka prvenstva na datum koji još nije potvrđen.

Katar, mala zaljevska država s 2,8 miliona stanovnika, organizuje prvo Svjetsko nogometno prvenstvo na Bliskom istoku.

Organizatori su prošle sedmice najavili da će prvenstvo započeti dan ranije nego što je planirano, 20. novembra, a u prvoj utakmici će Katar igrati protiv Ekvadora.