Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dobio otkaz u olimpiji

Prosinečkog optužili da je pio i kockao na pripremama, on tvrdi: Lažovi i prevaranti

Zagreb: Robert Prosinečki, nogometni trener
28.04.2021., Zagreb - Robert Prosinecki, bivsi nogometas i nogometni trener. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Iz Olimpije su, između ostalog, istakli da Prosinečki nije slijedio klupsku filozofiju i vrijednosti i da je tokom priprema nekoliko puta kartao (kažu svaki dan) do četiri sata ujutru uz konzumiranje alkohola i cigareta

Nekadašnji selektor bh. reprezentacije Robert Prosinečki (53) dobio je otkaz u ljubljanskoj Olimpiji, nakon nešto više od tri mjeseca koliko je bio šef stručnog štaba. Predsjednik Olimpije je rekao da Prosinečki nije vodio računa o mladim igračima, a nekadašnji legendarni nogometaš danas je održao konferenciju za medije u Ljubljani.

– Mogli su reći da ne znam posao, ali da nisam bio pošten, to nikako, rekao je Prosinečki i dodao:

– Radio sam sa svakakvim prevarantima i lažovima, ali s ovakvim nikad. Apsurdno je na kakav način oni vode klub, to ni Alfred Hitchcock ne bi bio u stanju napraviti. Predsjednik mi je govorio da će sportski direktor otići i spominjao je neke nove igrače. Ja sam ga na jednom od sastanaka pitao da li treba pomoć sa menadžmentom kluba jer ono jednostavno nije postojalo. Oni uopšte nisu svjesni što se u klubu događa, a nemaju sluha ni za navijače. Klub je nazadovao u svim segmentima, uključujući i financije.

Prosinečki je otkrio i sa kakvim se sve situacijama nalazio u Olimpiji.

– Predsjednik kluba je donio papir svima da ga potpišemo, kako bi mu bilo lakše maknuti direktora Igora Barišića. Mi smo htjeli potpisati, ali smo onda na dnu tog papira vidjeli da, ako on da otkaz Barišiću, da i svi mi dobivamo otkaz. Samo mi je mogao doći i reći da nisam taj i da moram otići i nema problema. Ovo je moj klub, imam prelijepe uspomene iz Olimpije, došao sam samo da pomognem ovom klubu. Nisam dolazio ja njemu, nego je on dolazio meni i molio me da dođem. Mene novac uopšte nije interesovao, nego sam želio da ovom klubu bude bolje – zaključio je Prosinečki, koji je na klupi Olimpije predvodio osam utakmica i ostvario pet pobjeda, remi i dva poraza, te odveo Ljubljančane u Evropu.

Odgovor Olimpije

Nogometni klub Olimpija oglasio se nakon konferencije za medije koju je održao Prosinečki.

Njihovo saopćenje za medije, a koje je objavljeno na zvaničnoj stranici kluba, prenosimo od početka do kraja.

Iz Olimpije su, između ostalog, istakli da Prosinečki nije slijedio klupsku filozofiju i vrijednosti i da je tokom priprema nekoliko puta kartao (kažu svaki dan) do četiri sata ujutru uz konzumiranje alkohola i cigareta.

“Robert Prosinečki je za danas u 13 sati najavio konferenciju za medije na kojoj će progovoriti o događanjima posljednjih dana i sedmica. No, NK Olimpija Ljubljana prije toga želi ispričati svoju stranu priče. Robert Prosinečki nekada je bio vrhunski nogometaš, a danas živi kako je navikao!

Ne želi biti primjer igračima i slijediti klupsku filozofiju i vrijednosti. Nakon što je klub najavio njegov odlazak s mjesta trenera, u javnost iz sata u sat dolazi sve više neodrživih tvrdnji i floskula. Ali niko ne zna da je tokom priprema stručni štab nekoliko puta (gotovo svaki dan) kartao do četiri sata ujutro uz alkohol i cigarete.

Osim toga, kao trener je neodgovorno odgađao ili čak otkazivao zakazane treninge. Na kraju, otkazao je trening bez konsultacija s predsjednikom ili direktorom kluba dva dana prije završetka priprema.

Iz naše perspektive, sve ove činjenice same po sebi bile bi dovoljan razlog za razlaz s trenerom koji ovako radi u prvoligaškom društvu. Ali želimo ostaviti prošlost iza sebe i pozitivno gledati u budućnost!”, piše u saopćenju.