Fudbal

legendarni nogometaš

Prošla je godina dana od smrti Maradone

25/11/2021

Maradona je preminuo 25. novembra 2020. godine u svom domu u Tigreu, a izvještaj o obdukciji govori da je legendarni fudbaler podlegao od akutnog edema pluća izazvanog hroničnim zatajenjem srca

Prošla je godina od smrti svjetski poznatog fudbalera Diega Armanda Maradone, javlja Anadolu Agency (AA).

Maradona je preminuo 25. novembra 2020. godine u svom domu u Tigreu, a izvještaj o obdukciji govori da je legendarni fudbaler podlegao od akutnog edema pluća izazvanog hroničnim zatajenjem srca.

Istraga, pokrenuta nakon iznenadne i sumnjive smrti Maradone, i dalje traje.

U okviru istrage, Maradonin ljekar, neurohirurg Leopoldo Luque, psihijatar Agustina Cosachov, psiholog Carlos Diaz, doktorica koordinatorka Nancy Forlini, nadzornik medicinskih sestara Mariano Perroni, te medicinski tehničari Ricardo Almiron i Dahiana Madrid optuženi su za “izazivanje smrti” argentinske legende.

Ukoliko se istraga, u kojoj je saslušano 80 ljudi, uključujući i Maradoninu rodbinu, pretvori u suđenje i optužene sud proglasi krivima, ovi ljudi bi mogli biti osuđeni na kaznu od osam do 25 godina zatvora.

U izvještaju ljekarske komisije, koju čini 20 stručnjaka koji u okviru istrage istražuju Maradoninu smrt, navedeno je da je medicinska njega legendarnog fudbalera bila nedovoljna i da je njegovo zdravlje “prepušteno sudbini”.

Maradona ima pet nasljednika, uključujući mlađeg sina Diega Fernanda Maradonu, Janu Maradonu, Diega Maradonu mlađeg, Gianninu i Dalmu Maradonu, koju je usvojio 2016. godine.

Uz dogovor nasljednika argentinskog fudbalera, Maradonina dva imanja, vozila i lične stvari bit će ponuđeni na aukciji 19. decembra kako bi se isplatili njegovi dugovi i troškovi.

Na aukciji, koja će biti otvorena za međunarodno učešće, svoje nove vlasnike naći će i posebni predmeti poput pisma koje je nekadašnji kubanski predsjednik Fidel Castro uputio Maradoni, potpisani dresovi, fudbalske lopte i satovi.

Svjetski poznati fudbaler Maradona, čija je smrt bila među najvažnijim događajima 2020. godine, sahranjen je pored svojih roditelja na groblju Bella Vista u provinciji Buenos Aires.

Maradona je rođen 30. oktobra 1960. godine u Buenos Airesu. Tokom blistave karijere igrao je za Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelonu, Napoli, Sevillu, Newell’s Old Boys. Karijeru je okončao u Boca Juniorsu 1997. godine. Bavio se i trenerskim poslom, a najozbiljniji angažman imao je od 2008. do 2010. godine kada je vodio reprezentaciju Argentine.

Sa nacionalnim timom Argentine kao igrač je postao svjetski šampiona 1986. godine u Meksiku. U dresu reprezentacije odigrao je 91 utakmicu i postigao 34 gola. Nastupio je na čak četiri svjetska prvenstva: 1982. u Španiji, 1986. u Meksiku, 1990. u Italiji i 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.