Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prošlo je 1.240 dana: Čeka šansu i uzima milion KM godišnje

Wright Dzeko

Kada Manuel Pellegrini trener Manchester Cityja saopšti da Joe Hart neće biti spreman za dvoboj narednog dana, to znači samo jedno – šansu će dobiti Richard Wright.

Ne u startno postavi, nego na klupi. I mnogi se pitaju šta je tu čudno. Biće mu to najvjerovatnije treći “nastup” na klupi otkada je 2012. potpisao za City!

Wright golman

Posljednji put Wright (38) je stao među stative prije više od četiri godine. Tačnije, u utorak će biti tačno 50 mjeseci otkada je Wright branio. Bilo je to u domaćem porazu Ipswicha od Readinga (2:3). Nakon toga prešao je u City, proputovao pola svijeta, i svake sedmice na račun primio 7.000 funti (oko 10.000 eura), plus bonusi za svako putovanje s prvim timom, a putuje veoma često. Jer, Pellegrini ga koristi da bi zagrijao prva dva golmana!

Godišnje, Wright za “gledanje” utakmica Cityja zaradi oko pola miliona eura, plus bonuse.

Obrazloženje u Cityju za njegov angažman je glasilo – trebali smo relativno jeftinog, a kvalitetnog trećeg golmana.

Wright međutim ne odustaje od namjere da jednog dana konačno stane na gol Cityja, on se na treninzima bori kao lav da dokaže svoj kvalitet. A, dok ga ne dokaže, putovat će svijetom i dijeliti svlačionicu s elitom poput Yaye Tourea, Davida Silve, Sergia Aguera…

Wright je debitovao sa 17 godina u Ipswichu i čak stigao do Arsenala (za 6 miliona funti) kada su Topnici svojevremeno tražili zamjenu za Davida Seamana. Tada je slovio za najtalentovanijeg golamana na Ostrvu. Godinu dana nakon dolaska, Arsenal ga je “jedva” prodao Evertonu za 3,5 miliona funti. Rastanak s Karamelama uslijedio je nakon teške ozljede članka na zagrijavanju uoči utakmice protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu…