Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prošlo je 37 godina: Dan kad su Vaha i Baka u Mostar donijeli prvi trofej

velez

Na današnji dan, 24. maja 1981, Velež je osvojio prvi od dva trofeja Kupa maršala Tita. U Beogradu, pred 40.000 gledalaca, poražen je Željezničar, koji je s klupe vodio Ivica Osim. Gotovo 15.000 (prema nekim izvještajima i 20.000) navijača iz Mostara bilo je svjedokom historijske pobjede. Tako je Velež postao prvi klub iz Bosne i Hercegovine s osvojenim peharom Kupa Maršala Tita.

Rođeni su do završne borbe stigli eliminiravši banjalučki Borac (3:2), Sutjesku službenim rezultatom, Bregalnicu (2:0) i Budućnost (2:1), dok su se Sarajlije do finala probile preko Rudara iz Velenja (2:1), Slobode iz Titovog Užica (1:0), niškog Radničkog i Partizana.

Željezničar je bolje otvorio utakmicu i poveo golom Baždarevića iz penala u 34. minuti. Velež je ubrzo došao do izjednačenja, a zatim i do prednosti, i to golovima Vahida Halilhodžića. Prednost Veleža nije dugo trajala, jer je sudija Vlajić opet pokazao na penal, i opet je Baždarević bio precizan.

– Ostvarili smo veliku pobjedu, prema mišljenju mnogih, najveću u historiji Veleža. Bila je to jedna od mojih najboljih utakmica u igračkoj karijeri i sigurno jedan od najsretnijih dana u mom životu, rekao je Vahid Halilhodžić.

Mostarci su svojim herojima priredili veličanstven doček na stadionu Pod Bijelim brijegom, a preko 20.000 navijača je pjevalo u jedan glas: “Procvjetala bijela lala, Velež nosi Kup maršala”.