Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi put braća na suprotnim stranama

braca Xhaka

Današnja utakmica Albanije i Švicarske (15 sati) bit će posebna po tome što će dva brata biti na suprotnim stranama.

Taulant i Granit Xhaka su braća, no danas će na Evropskom prvenstvu igrati u različitim dresovima. Taulant je odabrao Albaniju za koju je debitirao 2014. godine, a Granit je reprezentativac Švicarske još od 2011. godine.

Njihovi roditelji Ragip i Elmaze, Albanci s Kosova, 1989. godine emigrirali su u Švicarsku, a Taulant i Granit rođeni su u Baselu. Obojica su igrala za Švicarsku u mlađim kategorijama, ali je stariji brat Taulant (25) 2013. godine odlučio nastupati za Albaniju.

“To je posljednje što smo željeli, da nastupimo jedan protiv drugog. Najbolje je da obojica poslije dvije minute dobijemo crveni karton”, kaže godinu i pol mlađi Xhaka, kojeg je nedavno doveo Arsenal.

Obojicu braće smatraju izdajnicima – Albanci Granita, a Švicarci Taulanta.

“Moj brat ne zna kako je igrati protiv svoje nacije kojoj moraš mnogo zahvaliti. Ja znam i taj osjećaj je sranje”, rekao je Granit koji je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. dva puta igrao protiv Albanije i oba puta slavio, a “proslavio” se promašajem za kojeg mnogi smatraju da je bio namjeran.

https://www.youtube.com/watch?v=ACVG6gAfl0Y

“Mnogi Albanci mi ne mogu to oprostiti. Jako mi je teško bilo kada su me moji Albanci izviždali i vrijeđali.”

A kako je došlo do toga da braća budu u različitim dresovima?

“Za mene Albanija nije pokazala zanimanje, a Švicarska jest. Kod brata je, pak, bilo obrnuto i zato smo ovako odlučili”, pojasnio je Granit koji je uoči današnje utakmice objavio emotivnu poruku na Facebooku:

“Moj brat i ja zauvijek zajedno, bez obzira na sve. Ovo će biti prvi put da ćemo igrati jedan protiv drugog, a nadam se i posljednji put. Mi ćemo svijetu pokazati da smo braća iako ćemo 90 minuta biti suparnici. Brate, uvijek ćeš biti moj uzor.”

Braća Boateng igrala na Svjetskom prvenstvu jedan protiv drugog

Bit će ovo prvi okršaj braće u istoriji evropskih prvenstava. Dosad su na velikim takmičenjima braća igrala jedan protiv drugog dvaput – i oba puta isti igrači. Kevin-Prince Boateng u dresu Gane protiv brata Jeromea u dresu Njemačke na svjetskim prvenstvima 2010. i 2014. godine.