Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi put primijenjeno novo nogometno pravilo

novo-pravilo

Možda to tada niste primijetili, ali prošle sedmice prvi je put primijenjeno novo nogometno pravilo koje je od ove sezone uvela UEFA u svoja takmičenja. Naizgleda mala i nevažna promjena došla je pod povećalo stručnjaka i javnosti već nakon svoje premijere na utakmici Maccabi Tel Aviva i Zenita u Evropa ligi, gdje je potpuno promijenila tok susreta i dovela do šokantnog raspleta.

Maccabi, koji je u Evropa ligu ušao izbacivši splitski Hajduk, u prvom kolu je dočekao ruski Zenit, vodio je 3:0 do 70. minute, a onda prokockao prednost i izgubio s 3:4. Nevjerovatan preokret bio je direktna posljedica novog pravila koje je prvi put demonstrirao slovački sudija Ivan Kružliak.

Ključan trenutak dogodio se u 78. minuti kod vodstva Izraelaca 3:1. Zenit je poveo napad, domaći igrač Eli Dasa reagirao je na sredini prekršajem za drugi žuti karton, ali je sudac, sukladno novom pravilu, umjesto prekida igre zbog isključenja pustio prednost Zenitu zbog izgledne prilike za gol. Rusi su nastavili napad, no u nastavku akcije je Dasa, koji bi prema starom pravilu već bio isključen, u svom šesnaestercu uspješno oduzeo loptu Zenitovom igraču, i tek tada je sudija prekinuo igru pošto je isključeni igrač utjecao na tok igre na terenu. Dasa je tada isključen zbog drugog žutog kartona, a Zenit dobio indirektan slobodni udarac unutar šesnaesterca, kojeg je pretvorio u pogodak.

“Prednost se ne bi trebala dosuditi u situacijama kod teških prekršaja, nasilnog ponašanja ili druge opomene za isključenje, osim kod izgledne situacije za postizanje gola. Sudija mora isključiti igrača čim lopta napusti granice igrališta, ali ako isti igrač dira loptu ili uđe u duel s protivničkim igračem, sudija će prekinuti igru, isključiti igrača i nastaviti utakmicu indirektnim udarcem”, stoji u novom pravilu.

Evo i cijelog objašnjenja uz video sporne situacije.

https://www.youtube.com/watch?v=loNWrzTEXYY