Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pušina: Hase obilježio jedan životni i sportski vijek

jusuf_pusina

Međunarodni memorijalni malonogometni turnir “Asim Ferhatović Hase” u svom 24. izdanju bit će odigran 24. i 25. decembra u Sarajevu.

Tradicionalni turnir koji organiziraju FK Vratnik i FK Sarajevo igra se u znak sjećanja na jednog od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša svih vremena.

Na dvodnevnom turniru, koji će biti održan u maloj dvorani KSC Skenderija, sudjelovat će osam ekipa iz BiH i Austrije.

Predsjednik Organizacionog odbora Jusuf Pušina na pres-konferenciji je kazao da turnir podsjeća na legendarnog igrača, humanistu, prijatelja i sportistu, “čovjeka koji je svijim imenom prevazišao prostore općine Stari Grad, Sarajeva i BiH”.

– Sjećamo se njegovog imena i zasluga koje je dao ovom gradu, ne samo kao sportista nego kao čovjek i humanista. Ferhatović je obilježio jedan životni i sportski vijek, animirao je hiljade mladih da pođu njegovim stopama. Sentenca “jedan je Hase” danas živi više nego ikada, podsjeća nas na sve ono što mladi trebaju da rade, a mi stariji da ih pratimo i pamtimo. Smatram da ovaj turnir zaslužuje najveću pažnju sportske i šire javnosti u BiH – kazao je Pušina.

Na pres-konferenciji obavljen je žrijeb grupa. U Prvoj grupi će igrati ekipe Travnika, Olimpika, Slavije i Željezničara, dok su u Drugoj grupi Selekcija Austrije, Sarajevo, Vratnik i Mladost.

Turnir će u subotu otvoriti ekipe Slavije i Željezničara, dok će finale igrati u nedjelju. Termini svih utakmica bit će naknadno objavljeni.

Pobjednici grupa igrat će u finalu, dok će se za treće mjesto boriti drugoplasirane ekipe.

Uoči početka turnira delegacija organizatora i učesnika memorijala na groblju Bare će posjetiti mezar Asima Ferhatovića, kao i njegovu porodicu.

Na kraju turnira stručni žiri će po tradiciji izabrati igrača koji najviše podsjeća na Asima Ferhatovića, proglasiti najboljeg igrača turnira, najboljeg strijelaca, golmana i veterana, te najdisciplinovanijoj ekipi uručiti pehar za fair-play.

Pokrovitelji ovog memorijala su Federalno i Kantonalno ministarstvo kulture i sporta, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad.