Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Puskas prvi strijelac Evrope, Daei sa 109 golova svjetski rekorder

Ferenc-Puskas-007

Engleski fudbalski reprezentativac Wayne Rooney u kvalifikacionoj utakmici protiv Švicarske postigao je svoj 50. pogodak u reprezentativnom dresu, te postao najbolji strijelac reprezentacije Engleske.

Tim povodom Anadolu Agency (AA) napravila je analizu fudbalera rekordera u broju postignutih golova u nacionalnim timovima. Naime, Rooney, koji je 117 puta istrčao na teren u dresu Engleza, pogotkom iz penala u kvalifikacionoj utakmici za EURO 2016 protiv Švicarske, postao je 17. evropski fudbaler koji je za svoju reprezentaciju postigao 50 golova.

Klose najbolji među fudbalerima novijeg vremena

Ipak, Rooneyev 50. gol nakon 117 odigranih utakmica možda i nije toliki uspjeh kada se uporedi sa proslavljenim mađarskim fudbalerom Ferencom Puskasom, koji je u periodu od 1945. do 1956. godine postigao 84 gola u 85 međunarodnih utakmica mađarske reprezentacije, što ga čini najboljim strijelcem jedne evropske reprezentacije.

Da nije slučajnost to što je Mađar evropski reprezentativac sa najviše postignutih golova, pokazuje i činjenica da se na drugom mjestu odmah iza Puskasa nalazi njegov sunarodnjak Sandor Kocsis, sa 68 golova u 75 reprezentativnih nastupa. Koscis je bio poznat po nadimku “Zlatna glava”, a ostao je upamćen sa sedam hat-trickova u reprezentaciji.

Kada su u pitanju fudbaleri novijeg vremena kao najbolji strijelac među evropskim selekcijama ističe se Nijemac Miroslav Klose (37), koji je za “Elf” u 137 utakmica postigao 71 pogodak. Među igračima koji i danas nastupaju najbolji strijelac reprezentacija sa prostora Zapadnog Balkana je bh. napadač Edin Džeko sa 44 pogotka u 73 odigrane utakmice za popularno zvane „zmajeve“ .

Klose drži i rekord najboljeg strijelca na svjetskim fudbalskim prvenstvima, koji je u 24 susreta postigao 16 golova. Dva puta je bio dobitnik “Zlatne kopačke”.

Ronaldo i Messi daleko od vrha

Što se tiče reprezentativnog performansa dvojice najboljih igrača današnjice Portugalca Cristiana Ronalda i Argentinca Lionela Messija, on i nije na baš zavidnom nivou.

Ronaldo sa ukupno 55 golova za svoju reprezentaciju 24. je na listi najboljih strijelaca, a Argentinac Messi sa 50 golova za “gaučose” tek je 32. u svjetskom poretku.

Pored dvojice Mađara koji su najbolji strijelci u Evropi, bivši iranski reprezentativac Ali Daei sa 109 golova u 149 utakmica za iransku reprezentaciju, drži rekord svjetskog strijelca na reprezentativnom nivou. Ovaj napadač u karijeri je nastupao za Bayern, Herthu Berlin, te Arminiu Bielefeld, piše Anadolu Agency.