Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemački stručnjak

Rangnick u United doveo čovjeka kakvog nisu imali od Fergusona

ralf-rangnick

Posljednji Unitedov trener tog tipa bio je Bill Beswick

Manchester United je pod vodstvom privremenog menadžera Ralfa Rangnicka na domaćem terenu pobijedio Crystal Palace 1:0 u Premier ligi, a gol je postigao Fred. Osim osvojena tri boda, ekipa je prvi put nakon čak 15 utakmica u svim takmičenjima uspjela sačuvati svoju mrežu na kultnom Old Traffordu.

Rangnick je fokus okrenuo na balans u timu i počeo se baviti detaljima koji nisu funkcionirali pod bivšim trenerom Ole Gunnarom Solskjaerom. Nijemac će uskoro u United dovesti prvog sportskog psihologa nakon 22 godine. Riječ je o Saschi Lenseu, koji je s Rangnickom surađivao u RB Leipzigu od 2015. do 2018. godine.

Rangnick je objasnio ovaj potez.

“Ne znam kakva je situacija ovdje i u drugim klubovima. U Njemačkoj većina klubova ima zaposlene sportske psihologe ili trenere mentalne sposobnosti, kako god ih želite nazvati. To je apsolutno logično. Čak sam nekog ovakvog imao još 1998. godine. Ako imate posebne trenere za golmane, za fizičku spremu, pa čak i za napadače, trebali biste imati i stručnjaka za mozak. Ne treba igrače staviti na crvenu sofu i držati za ruke. Riječ je o pomaganju igračima: njihov mozak treba pomoći tijelu, a ne raditi protiv njega. Igrači i svi u našem klubu bi trebali razmišljati na pravi način.”

Posljednji Unitedov trener tog tipa bio je Bill Beswick, koji je u klub stigao 1999., kada je sir Alex Ferguson bio menadžer. Otišao je iz Uniteda nakon dvije godine. Lense je 2021. njegov nasljednik.

“Sretan sam što Sascha stiže. On je praktičan i ne radi previše na teoriji. Mogu igračima reći što god želim, ali ih moram uvjeriti u to. Moram ući u njihova srca, mozak i krv. Znam da ćemo imati veliku korist od Lensea. Za mene je bitno da imamo najbolju moguću osobu za taj posao”, završio je Rangnick.