Rekordni prihodi engleskih nogometnih klubova

leicester

Engleskim nogometnim klubovima u posljednjim godinama ne ide najbolje u evropskim takmičenjima, ali situacija je u potpunosti drugačija na finansijskom planu.

Naime, kompanija Deloitte je u studiji otkrila da su 92 engleska profesionalna kluba u periodu 2014. – 2015. zajedno ostvarila prihode od 92 milijarde funti.

Elitna engleska Premier liga prihode je povećala za tri posto na 3,3 milijarde funti. Tom iznosu najbliža je njemačka bundesliga s 1,5 milijardi funti manje.

Englezi će zasigurno nastaviti s vladavinom u ovom segmentu s obzirom da s narednom sezonom počinje važiti novi dogovor o televizijskim pravima ”težak” 5,14 milijardi funti, prenosi STA

U Engleskoj su u tom razdoblju za nove igrače namijenili 1,1 milijardi funti, a za plate igrača sedam posto više, što znači da će prvi put preći dvije milijarde funti. Slična situacija će biti u drugoj ligi, Championshipu, gdje će se za plate igrača izdvojiti četiri posto više, odnosno 541 miliona funti.

Deloitte u studiji ističe da je pet najmoćnijih liga u Evropi, engleska, njemačka, španska, italijanska i francuska, prvi put u historiji prešlo granicu 12 milijardi eura prihoda.

Bundesliga je zabilježila 316 miliona eura prihoda, La liga 264 miliona, dok su italijanska i francuska liga poslovale negativno – Serie a s minusom 133 miliona, a Ligue 1 s 35 miliona eura minusa.