Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

španski stručnjak

Roberto Martinez ostaje selektor reprezentacije Belgije

roberto-martinez

Prema navodima FS Belgije, novi ugovor omogućava Martinezu da nastavi svoj posao, postavi temelje budućnosti belgijskog fudbala i obuči svog nasljednika da preuzme dužnost selektora nakon Mundijala u Kataru

Španac Roberto Martinez ostaje na poziciji selektora fudbalske reprezentacije Belgije do završetka Svjetskog prvenstva 2022. godine u Kataru. Vijest o produženju saradnje objavio je u srijedu Fudbalski savez Belgije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Razgovori o obnovi trenutnog ugovora selektora, koji je isticao 30. juna, trajali su već neko vrijeme i svaki put u posebno konstruktivnoj atmosferi. Kriza izazvana koronavirusom donekle je odgodila proces, ali produženje ugovora je sada potvrđeno i službeno“, istakli su iz FS Belgije.

Martinez je pristao produžiti ugovor na dvije godine i ostaće na klupi jedne od najjačih svjetskih reprezentacija do Svjetskog prvenstva 2022. godine. Prema navodima FS Belgije, to omogućava Martinezu da nastavi svoj posao, postavi temelje budućnosti belgijskog fudbala i obuči svog nasljednika da preuzme dužnost selektora nakon Mundijala u Kataru.

“Zbog odlaganja EURO 2020, nismo mogli okončati našu saradnju. FS Belgije ima ambiciozan plan kojem se radujem s velikim entuzijazmom, kako kratkoročno tako i dugoročno. Sljedeće dvije i po godine biće vrlo intenzivne za našu reprezentaciju, s utakmicama Evropskog prvenstva, Lige nacija i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Mogu biti samo sretan i ponosan što mogu nastaviti raditi i pripremiti budućnost belgijskog fudbala“, rekao je 46-godišni Martinez.

Iako mlad za trenera, Španac iza sebe već ima dosta iskustva. Prije preuzimanja Belgije 2016. godine vodio je Swansea City, Wigan Atheltic, s kojim je senzacionalno osvojio FA kup 2013, i Everton.