Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Roma na testu, Wenger na mukama, Bešić na izlaznim vratima

Muhamed Besic

Problema u Romi ne manjka. U svlačionici Vučice nije baš kraj polusezone dočekan u najljepšem ozračju. A, izgleda da je i novaca zafalilo. I brzo su to namirisali lovci na pojačanja u ovom zimskom prelaznom roku. Radja Nainggolan je praktično zaratio s navijačima i biće pravo čudo ako kraj januara dočeka na Olimpicu.

Ipak, prvi koji bi mogao otići je Kevin Strootman. On je nakon poraza protiv Atalante “pocijepao” suigrače pred TV kamerama i naravno izazvao silna negodovanja. Javio se Marseille. I poslao ponudu koju u Rimu teško da mogu odbiti, pogotovo na sve okolnosti oko Strootmana u ovom trenutku. Klub sa Velodromea je ponudio 35 miliona eura. Čeka se odgovor iz tabora Vučice.

Bournemouth našeg Asmira Begovića nije uspio da dovode Kongoanca Firmina Mubelea. Rennes je glatko odbio ponudu tešku 12 miliona eura, smatrajući da 23-godišnji napadač vrijedi puno više.

Nakon što im je Barca napunila kasu do vrha, Liverpool je krenuo u potragu za pojačanjima. No, nisu se baš ugodno proveli nakon što su poslali ponudu Leipzigu. Nije objavljeno koliko su ponudili. Nijemcu su kratko i jasno odgovorili – ne! Naby Keita ostaje u Bundesligi.

Inter je poslao zvaničnu ponudu Barci za Rafinhu. No, pitanje je hoće li se ona svidjeti Kataloncima. Jer, Italijani bi Rafinhu da “testiraju” šest mjeseci, pa tek onda eventualno da ga kupe. Jer, 24-godišnji veznjak nije igrao osam mjeseci, pa se Inter boje hoće se uspjeti vratiti. Zato i nude prvo posudbu, pa tek onda eventualnu kupovinu na kraju sezone.

Čeka se još uvijek pravi potez Arsenea Wengera. No, znajući koliko Francuz rijetko zavlači ruku duboku u džep, Bordeaux bi 20-godišnjeg Brazilca Malcoma mogao prodati nekome drugom. Naime, Žirondinci traže 50 miliona eura za svog talentovanog napadača.

https://www.youtube.com/watch?v=u6wEf3Amx48

S obzirom da su na njega oko bacili i Bayern, Tottenham i Manchester United, mnogi smatraju da Wenger tu nema nikakve šanse. No, vidjet ćemo. Wenger je upravo dobio 13 miliona eura od prodaje Francisa Coquelina Valensiji. Za Brazilca mu fali još “samo” 37 miliona. Wenger osim potrage za pojačanjima, ima silne probleme da zadrži prvu špicu Alexa Sancheza. Iako je izjavio kako očekuje da će Sanchez vrlo brzo potpisati novi ugovor s Topnicima, rijetki baš vjeruju u to. Iz prostog razloga jer je Čileanac na meti Manchester Cityja. A, javio se i Jose Mourinho.

Osim transfera nogometaša, danas se pojavila i informacija o mogućem selektorskom “transferu”. Naime, Roberto Mancini je prema pisanju italijanskih medija, kandidat za selektora Italije.

Nakon raskida saradanje sa srpskim trenerom Sinišom Mihajloviće, uprava Torina traga za pojačanjima u igračkom kadru. Kao potencijalno pojačanje spominje se Muhamed Bešić, vezni igrač Evertona. 25-godišnji reprezentativac BiH, nakon teške povrede ligamenata, samo je osam puta nastupio u sezoni 2017/2018, i to svega dva puta u Premijer ligi. Uz Bešićevo ime, osim Torina, danas se vezivao i njegov bivši klub HSV-e.