Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISPRAVAK

Cristiano Ronaldo nije ponudio besplatan smještaj u svom hotelu žrtvama zemljotresa u Maroku

ronaldo zemljotres maroko twitter
FOTO: Screenshot

Strašan potres u Maroku dogodio se u noći s petka na subotu

ISPRAVAK – 10.10.2022.

Portali, među njima i Fokus.ba su objavili informaciju da je nogometaš Cristiano Ronaldo ponudio besplatan smještaj u svom hotelu žrtvama zemljotresa u Maroku, no ipostavilo se da hotel Pestana CR7 nije ponudio sklonište oštećenima u zemljotresu. Također, iz hotela su demantovali da su ponudili objekat kao smještaj za žrtve.

Zemljotres magnitude 6,8 po Richteru pogodio je Maroko kasno naveče 8.9.2023. Tom prilikom smrtno je stradalo skoro 3.000 ljudi, a broj povrijeđenih se, prema službenim informacijama marokanske vlade, popeo na skoro 5.700.

Ubrzo potom pojavile su se vijesti u medijima i na društvenim mrežama širom svijeta, a koju je prenio i portal Fokus.ba o tome da je portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo ponudio svoj hotel “Pestana CR7” u Marakešu kao sklonište osobama pogođenim zemljotresom.

Portal za provjeru činjenica Snopes provjerio je ove navode u analizi objavljenoj 11.9.2023. sa zaključkom da su većinom netačni. Snopes navodi da hotel nije ponudio sklonište oštećenima u zemljotresu, ali da neki ljudi jesu odsjeli u hotelu nakon događaja. Navode na hrvatskom jeziku u tekstu objavljenom 12.9.2023. analizirao je i portal Faktograf.

Većina medija koji su informaciju prenijeli na našem jeziku pozvala se na španski portal Marca. Marca je objavila da je hotel postao “utočište” za preživjele od zemljotresa. Oni su prenijeli svjedočenje državljanke Španije Irene Seixas koja se zadesila u Maroku tokom zemljotresa i za Canal 24 Horas govorila o tome kako su proveli noć na ulici dok ujutru nisu dobili sobu u ovom hotelu.

Iz hotela su demantovali da su ponudili objekat kao smještaj za žrtve.

Morocco World News je u članku objavljenom 11.9.2023. napisao da je uprava hotela opovrgla tvrdnje da je hotel postao sklonište za žrtve te da su takve tvrdnje šokirale menadžera operacija hotela.

Kako su iz uprave hotela “Pestana CR7” demantovali da pružaju sklonište žrtvama zemljotresa u Maroku, tvrdnja da je Cristiano Ronaldo “ponudio svoj hotel” osobama koje su ostale na ulici nakon zemljotresa te da je rekao da “u njegovom hotelu mogu odsjesti svi koji trebaju privremeno sklonište” portal Raksrinkavanje dodijelio je ocjenu lažna vijest.