Fudbal

Ronaldo: Ovo je najsretniji trenutak u mojoj karijeri

11/07/2016

Najbolji portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo u suzama je završio svoj nastup u finalu kada je zbog povrede morao napustiti igru, ali i sa suzama radosnicama je dočekao pobjedu Portugala protiv Francuske u finalu EURO-a.

“Ovo je najsretniji trenutak u mojoj karijeri. Sretan sam, presretan. Čekao sam ovaj trenutak od 2004. godine i poraza od Grčke. Molio sam Boga da mi pruži još jednu priliku,” kazao je Ronaldo koji je tokom finala prošao put od agonije do ekstaze.

Zvijezda portugalske vrste i Real Madrida zbog povrede koljena je zamijenjena u 25. minuti. Ronaldo je stradao već u osmoj minuti utakmice nakon starta Dimitrija Payeta. Dvaput se pokušao vratiti u igru, ali je u suzama napustio teren i nastavio voditi svoje suigrače s klupe i uz aut-liniju.

“Oduvijek sam maštao o naslovu osvojenom s reprezentacijom. Sada se moj san ostvario. Za mene je ovo, a vjerujem i za sve Portugalce, poseban trenutak, dan za pamćenje.”

Ronaldo je na klupskom planu osvojio sve što se može osvojiti. U dresu Reala je dva puta bio prvak Evrope, a Ligu prvaka je osvojio s Manchester Unitedom. Tri puta je bio engleski prvak, a jednom prvak Španije. U karijeri je osvojio čak 17 klupskih trofeja, a tri puta je biran za najboljeg nogometaša svijeta. Sada je napokon dočeka trenutrak sreće u dresu portugalske vrste.

“Nažalost, u finalu nisam previše igrao. No vjerovao sam u dečke. Znali smo da uz pravi pristup i dobru taktiku možemo pobijediti snažnu Francusku”, kazao je.

Ronaldo je na ovom prvenstvu oborio i dva rekorda i izjednačio još jedan. Postao je nogometaš s najviše nastupa na evropskim prvenstvima (21), a postao je i prvi nogometaš koji je bio strijelac na četiri evropska prvenstva. Dva je pogotka postigao na EP-u 2004., jednog 2008. godine, tri na Euru 2012. i tri u Francuskoj, odnosno ukupno devet golova. S devet postignutih golova Ronaldo je dostigao Michela Platinija koji je do ovog turnira bio najbolji strijelac u povijesti europskih prvenstava. Platini je svih 9 golova zabio na EP-u 1984. godine, kada je predvodio Francusku do naslova prvaka.

Komentari