Premijer liga BiH

Rudar šokirao Rođene u Mostaru

rudar-velez

Igranje Evrope očigledno je ostavilo traga na igrače Veleža

Veliki niz nepobjedivosti Veleža u Premijer ligi BiH, od 21 utakmice zaredom bez poraza, prekinut je večeras u Mostaru i to od strane novajlije u elitnom rangu bh. fudbala – Rudara iz Prijedora!

Prijedorčani su pokorili Vrapčiće savladavši Velež sa sigurnih 0:2, te su tako ujedno stigli i do prve svoje pobjede u povratničkoj sezoni u PLBiH.

Igranje Evrope očigledno je ostavilo traga na igrače Veleža, koji su umorni, a sigurno im je bilo teško bilo naći i motivaciju za meč s Rudarom nakon historijskih utakmica s grčkim AEK-om.

Hladan tuš za Mostarce desio se već u drugoj minuti. Golman Kačavenda se poigravao, loptu mu oduzeo Nikola Mandić i zatim rutinski poentirao te doveo Rudar u vodstvo od 0:1.

Nakon početnog šoka, Velež je preuzeo dominaciju u posjedu lopte, ali izostale su konkretnije prilike.

Gosti iz Prijedora su se uspješno branili, da bi potom još jednom šokirali Rođene. Vodstvo su udvostručili u 29. minuti, a strijelac je bio Amoah, koji je materijalizirao dobar kontranapad Rudara i asistenciju Mandića.

Kola su nastavila juriti nizbrdo za Velež i nakon toga. Prvo Dejanović nije iskoristio situaciju jedan na jedan protiv golmana Šćekića, da bi Rođeni ostali s igračem manje u 40. minuti, kada je Osmić dobio drugi žuti karton.

U nastavak meča bolje ulazi Rudar i prijeti već u 46. minuti, ali Zeljković dobro reaguje. Samo dva minuta poslije udarac neugodnog Clarismarija blokira Zvonić.

Dudić je brzo s klupe u igru odlučio uvesti svoje ponajbolje igrače poput Ovčine, Anđušića i Cvijanovića, ali ni to nije davalo rezultat brojčano inferiornim Rođenim. Bili su zaista nemoćni i Rudar se rutinski branio i čuvao svoju veliku prednost.

Prva ozbiljnija situacija pred golom Rudara u nastavku viđena je tek u 67. minuti. Tada je rezervista Hasanović šutirao s dvadesetak metara, ali Šćekić je odbio loptu u korner.

Rudar je nastavio biti jako opasan preko Clarismarija i Mandića, koji su večeras zadavali velike glavobolje odbrani Veleža. Brandao je u 79. minuti mogao vratiti Velež u igru, ali je nakon lijepog prodora šutirao preko gola.

Do kraja je Rudar mogao i do trećeg gola pošto je u 88. minuti šut Zekanovića završio tik pored stative gola Rođenih. Tako nije bilo promjene rezultata, pa je Rudar neočekivano slavio sa 0:2, a Velež upisao prvi poraz u sezoni i prekinuo veliki niz nepobjedivosti u PLBiH koji je trajao 21 utakmicu…

Premijer liga BiH, 3. kolo:

Velež – Rudar Prijedor 0:2 (Mandić 2′, Amoah 29′)

Stadion Rođeni. Gledalaca: 3.500. Sudija: Irfan Peljto (Sarajevo). Žuti kartoni: Dojčinović (Rudar). Crveni karton: Osmić (Velež).

VELEŽ: Kačavenda, Radović, Zvonić, Zeljković, Pršeš (od 58. Anđušić), Ćosić (od 58. Ovčina), Vehabović (od 46. Hasanović), Osmić, Dejanović (od 46. Cvijanović), Brandao, Georgijević (od 70. Zajmović).

RUDAR: Šćekić, Pekija, Pavlović (0d 90. Sadiku), Redžić, Burazor (od 90. Smajić), Dojčinović, Zekanović, Jakupović (od 81. Bilbija), Amoah, Clarismario, Mandić (od 74. Danilović).