Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruke koje su promijenile historiju fudbala

maradona

Igranje rukom u fudbalu se smatra jednim od najtežih prekršaja koje fudbaler može da napravi, jer tako direktno utiče na tok igre i uskraćuje šanse protivničkim igračima. Međutim, dešavalo se da sudije često ne vide igranje rukom, što je dovelo do stvaranja novih stranica historije u današnjem fudbalu, a evo i zašto.

Luis Suarez, Urugvaj – Gana, Svjetsko prvenstvo 2010

Napadač Barcelone je na ovom prvenstvu potvrdio svoj status jednog od najomraženijih fudbalera današnjice, nakon što je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, rukom spriječio gol u posljednjim trenucima meča.

Sudija je dosvirao penal, Suarez je dobio crveni karton, a penal je promašen. Kasnije je Urugvaj u nadoknadi vremena i prošao ovaj meč, dok je Luis Suarez obilježen kao jedan od najprljavijih igrača prvenstva.

Thierry Henry, Francuska – Irska, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010

Henry je definitivno jedan od najboljih napadača u modernom fudbalu, koji je uživao poštovanje čak i navijača drugih klubova. Ipak, on je uspio da baci mrlju na svoju karijeru u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010.

Naime, Francuska je igrala baraž sa ekipom Irske, a pobjednički gol je postignut nakon što je Henry uspio rukom da je primiri i gurne ispred sebe, što sudije nisu vidjele. On je potom asistirao saigraču za konačan rezultat 2:1. Henry se nakon ove scene povukao iz reprezentacije.

Diego Maradona, Argentina – Engleska, Svjetsko prvenstvo 1986

Čuvena “Božija ruka” Maradone, koja je izbacila Englesku sa Svjetskog prvenstva 1986. je definitivno i najpoznatija scena u fudbalu.

Igrala se grupna faza takmičenja, a obje ekipe su imale imperativ da pobijede kako bi prošle grupu. Rezultat je bio 1:1 kada je Maradona rukom zakačio loptu i uputio je u gol.