Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vječiti derbi

Sablić pred vječiti derbi: Protiv Željezničara vrijeme da pokažemo potencijal

fk sarajevo – press – anadolija

Imamo kvalitet u momčadi, iz tjedna u tjedan dobijam više resursa od igrača i bolji feedback i očekujem da će sutra momčad biti bolja i agresivnija, rekao je Goran Sablić, trener Sarajeva

Iz Fudbalskog kluba Sarajevo, uoči 124. prvenstvenog gradskog derbija protiv Željezničara, najavljuju da idu na pobjedu kojom bi se, nakon neočekivanog poraza od Leotara, vratili u borbu za vrh tabele Premijer lige Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Duel desetog kola Premijer lige BiH igraće se u srijedu uvečer na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” s početkom u 20.30 sati, a očekuje se da će tribine biti prilično ispunjene, jer je dozvoljeno prisustvo i gostujućim navijačima na južnoj tribini. Iako je Željinim navijačima odobreno svega 1.500 ulaznica ambijent bi trebao biti dostojan velikog sarajevskog derbija, koji će imati svoju 144. epizodu u svim takmičenjima.

Goran Sablić, šef struke Sarajeva, istakao je da su svi igrači spremni za veliki derbi sa Željezničarom.

“Sutra je posebna utakmica, gradski derbi sa Željezničarom. Svi su igrači na dispoziciji. Ozračje u ekipi je dobro i spremno čekamo sutrašnji susret”, kazao je Sablić.

Osvrnuo se i na lošije rezultate “bordo” tima na domaćem terenu nego u gostima ove sezone. Potvrda tome je i trijumf Leotara na Koševu u posljednjem kolu Premijer lige BiH.

“Nakon utakmice s Leotarom pričali smo, nije nam bila najugodnija situacija, kada uzmete otvaranje sezone i naš uspjeh kada je u pitanju domaći tren. S druge strane, uspješniji smo na gostovanju nego u prethodnoj sezoni. Svakako želimo i imamo ogromnu motivaciju da to promijenimo. Imamo kvalitet u momčadi, iz tjedna u tjedan dobijam više resursa od igrača i bolji feedback i očekujem da će sutra momčad biti bolja i agresivnija. Mislim da je vrijeme da pokaže potencijal koji ima”, optimista je Sablić.

Dodao je da svaka utakmica nosi tri boda, iako su svjesni da sarajevski derbi nosi sa sobom posebnu draž.

“Respektiramo i momčad Željezničara kao i ostale ekipe. Međutim, za nas je najbitnije da pokažemo više odlučnosti i vjere u sebe. Sve ono što radimo na treningu i da pokažemo pola na terenu vjerujem da bi bilo dovoljno za pobjedu”, rekao je šef stručnog štaba Sarajeva.

Na kraju, Sablić je naglasio da, uprkos činjenici što je vodeći dvojac Tuzla City i Zrinjski odmakao na tabeli, ne odustaju od borbe za titulu šampiona BiH, posebno zbog činjenice što u nastavak sezone ulaze kompletni.

Mersudin Ahmetović, napadač Sarajeva, nedavno se vratio na teren nakon teške povrede i kaže da se raduje novom derbiju protiv Željezničara, koji po njemu vraća vjeru u fudbal u BiH.

“Lijepo se vratiti u ekipu i ponovo biti s momcima. Odigrao sam desetak derbija, ali svaki put je sve veća i veća, rekao bih, pozitivna atmosfera, nadam se da će tako biti i sutra”, rekao je Ahmetović.

Željezničar i Sarajevo su do sada odigrali 143. takmičarske utakmice, a u srijedu će igrati 124. prvenstveni derbi. Do sada je “Željo” upisao 36 prvenstvenih pobjeda, Sarajevo 35, a 49 utakmica završeno je neriješeno. Gol razlika je na strani “bordo” tima, 139:136.

Nakon devet odigranih kola u Premijer ligi BiH “bordo” klub zauzima četvrtu poziciju s 14 bodova, dok su “plavi” na šestom mjestu s tri boda manje. Lider prvenstva je Tuzla City s 22 boda i utakmicom manje.