Samo je Baždarević imao bolji selektorski start od Prosinečkog

page

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki od dana kada je imenovan koncem prošle godine do danas osam puta je predvodio Zmajeve sa klupe. Prve dvije utakmice bio j eprimoran na turneju u Ameriku voditi krnji tim, dok je u preostalih šest birao najbolje što je ima. I na tih šest mečeva Žuti nema poraz. Ostvario je dva remija i četiri pobjede. Kada se njima dodao i remi u njegovom debiju protiv SAD-a doći ćemo do skora od četiri pobjede, tri remija i jednog poraza. Da su svi navedeni mečevi igrani za bodove, Prosinečki bi dakle osvojio 15 bodova na osam utakmica.

Njegov prethodnik Mehmed Baždarević na prvih osam utakmica upisao je pet pobjeda, dva remija i jedan poraz. On je ruku na srce imao i znatno lakši raspored, pa su dvije od pet pobjeda ostvarene nad Andorom. Pobijedio je još i Izrael, Wales i Kipar. Remizirao je u prijateljskoj utakmici sa Austrijom, te u baražu sa Irskom, dok je poražen od Belgije. Gledajući ukupan skor Baždarević je jedini selektor koji je imao bolji start od Prosinečkog.

Safet Sušić imao je lošiji selektorski start. Pobijedio je Ganu na Koševu s 2:1 u debiju, te kasnije još i Luksemburg na gostovanju u sklopu kvalifikacija i Slovačku u prijateljskom susretu. Upisao je i dva remija, sa Katarom na Grbavici i sa Albanijom u Tirani u sklopu kvalifikacija. U kvalifikacijama je doživio poraz od Francuske, a u prijateljskim mečevima od Švedske i Njemačke.

Miroslav Blažević na prvih osam utakmica nije imao remije. Pet je puta pobjeđivao i tri puta gubio. Poraze smo redali od Bugarske, Španije i Turske, a pobjedili smo Estoniju, Armeniju, dva puta Belgiju i Sloveniju.

Fuad Muzorović jedini je stručnjak koji je reprezentaciju vodio u dva navrata. Prvi put na samom njezinom početku. Na prvih osam utakmica pet je puta poražen, jednom je remizirao i dva puta pobijedio. Bili su to trijumfi nad Slovenijom (historijski) i Italijom. Remizirali smo sa Albanijom, a poraženi također od Albanije u prvoj utakmici, a kasnije i od Grčke dva puta, Hrvatske i Brazila.

U drugom mandatu Muzurović je na početku upisao tri pobjede nad Norveškom, Turskom i Maltom, a zatim i pet poraza, redom od Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Grčke i Norveške. Blaž Slišković imao je najlošiji selektorski start. Baka je prvu pobjedu upisao tek iz osmog pokušaja. Bila je to pobjeda nad Luksemburgom rezultatom 2:0. Prethodno je remizirao sa Velsom, Njemačkom i Makedonijom na debiju, te upisao poraze od Hrvatske, Jugoslavije, Rumunije i Norveške.

Mišo Smajlović debitovao je pobjedom nad Makedonijom u prijateljskom susretu s 1:0, zatim je pobijedio i Tursku, a onda izgubio od Španije i Izraela. Uslijedili su remiji s Mađarskom i Austrijom, pobjeda na Lihtenštajnom i poraz od Španije.

Selektorska era Faruka Hadžibegića po broju utakmica trajala je kraće od dosadašnje Roberta Prosinečkog. Hadžibegić je upisao dvije pobjede, dva remija i tri poraza. Porazili su ga dva puta Škoti i jednom Česi, pobijedio je Litvaniju i Estoniju na oproštaju, dok je remizirao sa Farskim Ostrvima i Mađarskom u debiju.

I selektorski mandat Džemaludina Mušovića trajao je koliko i Hadžibegićev – sedam mečeva. Pobijedio je samo Farska Ostrva na Koševu, uspio remizirati sa Estonijom i Makedonijom u Skoplju, te upisao poraze od Argentine, Češke, Litvanije i Malte.