Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zrinjski

San je postao stvarnost, doveli smo Evropu u BiH

Krunoslav Rendulić
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Krunoslav Rendulić

Utakmica Zrinjski – AZ Alkmaar igra se u srijedu na stadionu pod Bijelim brijegom od 18:45 sati

Zrinjski će u četvrtak ispisati još jednu stranicu nogometne historije kada, kao prvi klub iz BiH, zaigra u grupi Uefine Konferencijske lige, a iako će im protivnik biti AZ, vodeća ekipa nizozemske lige, Plemići vjeruju kako na domaćem terenu nisu bez izgleda u tom ogledu.

– Ono što je do prije šest-sedam mjeseci bio samo san, postalo je stvarnost. Nadam se da neće zvučati pretenciozno kada kažem da smo doveli Evropu u Mostaru, u BiH – najavio je sutrašnji ogled trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić.

Protivnici Zrinjskog u grupi E bit će AZ Alkmaar, Aston Villa i Legia Varšava, a u četvrtak, 21. septembra, u okviru prvog kola u Mostaru se sastaju Zrinjski i Alkmaar.

– Grupa sama po sebi veoma je teška. Alkmaar je vodeća ekipa nizozemskog prvenstva, još nisu izgubili utakmicu u novoj sezoni. Izgledaju veoma dobro, ekipa je to puna kvalitete i u takvoj ligi u kakvoj su oni, ako imaš četiri pobjede na startu onda je jasno o kakvoj se tu kvaliteti radi – istaknuo je Rendulić.

Dodao je kako, bez obzira na sve, Zrinjski u svakoj utakmici ide na pobjedu, pa će tako biti i sutra.

– Sigurno je da ćemo dati sve od sebe i da će to biti dovoljno za pobjedu – poručio je.

Zrinjski u sutrašnju utakmicu ulazi nakon dva vezana prvenstvena poraza od Posušja i Sarajeva, no strateg Plemića smatra kako ti rezultati nisu ostavila dublji trag na njegovu ekipu.

– Nije to ostavilo traga na nas. Ovo je drugo takmičenje, druga energija, priznali mi to ili ne. Za ove utakmice se živi i nema sumnje da će ko god istrčao u četvrtak dati sve od sebe i htjeti se prezentirati na najbolji način – kazao je Rendulić.

Kolektivni blackout

Još jednom se osvrnu na rezultate u domaćoj ligi, kazavši kako je Zrinjski protiv Posušja doživio „blackout“.

– Protiv Posušja nismo igrali dobro, bio je to kolektivni podbačaj. Ali ja bih potpisao da u 40 utakmica koliko sam ja ovdje, da se dogodi takav jedan kolektivni „blackout“. To se događa i puno boljim ekipama. Utakmicu protiv Sarajeva ne znam da li treba komentirati. Svi ste dovoljno inteligentni, pametni, sve ste vidjeli. Svako ko je u nogometu pet minuta, jasno mu je sve – ustvrdio je.

Kada je u pitanju početni sastav Zrinjskog, Rendulić nije htio puno toga otkrivati:

– Branit će Marić, to je sigurno, za sve ostale pozicije ćemo vidjeti. Igrat će i Tičinović, a na kojoj poziciji, o tom po tom.

O formi Zrinjskog govorio je i veznjak Plemića Dario Čanađija, istaknuvši kako dva vezana poraza nisu poljuljala pobjednički mentalitet ekipe.

– Proteklih godina ovdje se izgradio šampionski gard i kralježnica ekipe s karakterom. Ekipa je prava i ne može nas poljuljati jedan ili dva, tri poraza. Imamo svoj put, idemo dalje. Za nas sportaše nikada nije lijepo izgubiti, to nas najviše boli. Svjesni smo da protiv Posušja nije bilo dobro, Sarajevo bolje ne komentirati. Svjesno smo i svojih pogrešaka, ali uz svoj karakter i još veće zalaganje mislim da možemo okrenuti, zašto ne već sutra – poručio je Čanađija.

Utakmica Zrinjski – AZ Alkmaar igra se u srijedu na stadionu pod Bijelim brijegom od 18:45 sati.