Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Football Meets Data

Šanse Hrvatske da prođe grupu na EP sve su manje, evo šta kaže matematika

luka modric hrvatska albanija euro 2024
FOTO: Pixsell
Luka Modrić na meču protiv Albanije

Grupa B u kojoj su Hrvatska i Albanija sada je daleko najveći kandidat da bude jedna od dvije grupe s najlošijom trećeplasiranom reprezentacijom

Hrvatska i Albanija u drugom kolu grupe B na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj povećao je šanse za prolaskom u nokaut-fazu doslovno za sve ostale 22 reprezentacije na EP-u, izračunali su analitičari i statističari s platforme Football Meets Data.

Hrvatska i Albanija su se remijem zakopale

Naime, grupa B u kojoj su Hrvatska i Albanija sada je daleko najveći kandidat da bude jedna od dvije grupe s najlošijom trećeplasiranom reprezentacijom. To je jako loše po Hrvatsku jer prolazak grupe i mjesto u eliminacijskoj fazi osiguravaju prve dvije reprezentacije iz svih grupa te četiri od šest najboljih trećeplasiranih. Hrvatska, nakon samo boda u prve dvije utakmice, sada se nada će se pobjedom nad Italijom u zadnjem kolu probiti na treće mjesto.

Tablica koju Dalić i njegovi igrači ne žele vidjeti

Prema izračunu statističara s platforme Football Meets Data grupa B, u kojoj je Hrvatska, ima čak 66 posto šanse biti ona koja će dati jednu od dvije najgore trećeplasirane reprezentacije. Za ilustraciju koliko je to loše, prva do nje je grupa A, s 38 posto šansi da i njena trećeplasirana reprezentacija ne prođe grupu. 

zlatko dalic euro 2024
FOTO: Pixsell
Zlatko Dalić, selektor Hrvatske

S obzirom na to da Hrvatska nakon dva kola ima samo jedan bod, više nema ni teoretske šanse završiti grupu na prvom mjestu, sve i da u zadnjem kolu u ponedjeljak od 21 sat pobijedi Italiju.

Hrvatskoj su drastično pale šanse za prolazak grupe

Za drugo mjesto Hrvatskoj se daje tek 24 posto šansi, i to ako pobijedi Italiju, te da joj idu u korist rezultati utakmica Italija – Španija i Albanija – Španija.

Prije zadnje utakmice Hrvatska ima po 38 posto šansi da završi kao treća, ali i isto toliko šansi da završi kao posljednja. Ujedno su joj se drastično smanjile šanse za prolaskom grupe sa 68 na 34 posto. 

Srbija uzima Hrvatskoj mjesto u nokaut-fazi

Još jedan pokazatelj ne ide na ruku Hrvatskoj. Najnovije projekcije kombinacija parova prve nokaut-runde Eura pokazuju kako je trenutno najveća vjerovatnost da će se u osmini finala naći pobjednik grupe F i treći i iz grupe C, umjesto trećeg iz grupe B. Tačnije, Srbija je preskočila Hrvatsku i igrala bi u prvoj nokaut-rundi umjesto nje protiv Portugala. Naravno, samo ukoliko Srbi u posljednje dvije utakmice (Slovenija, Danska) izvuku barem četiri boda.

Srbija – Slovenija

Danas je na programu upravo utakmica Srbija – Slovenija nakon koje će biti poznato dosta toga. Slovence eventualna pobjeda skoro sigurno vodi u nokaut-fazu, dok Srbi s porazom mogu početi pakovati kofere.