Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo počinje pripreme 15. juna: Hodžić dolazi, Duljević i Benko odlaze

fk sarajevo akademija

Ako je suditi prema riječima mladog fudbalera Dušana Hodžića, desnog beka Radnika iz Bijeljine, ovaj 22-godišnjak se nalazi pred ispunjenjem svog sna.

Hodžić je izjavio za Oslobođenje da postigao je usmeni dogovor s FK Sarajevo, čije bi dres trebao nositi od naredne sezone.

Što se tiče ekipe koja prošle sezone nije uspjela izboriti nastup na euro sceni, doživjet će po svemu sudeći korjenite promjene.

“Ono što je sigurno jeste da ćemo imati kvalitetan tim za iduću sezonu. Rano je još da baratamo s imenima, ali kvalitet za sami vrh ćemo sigurno imati”, kaže Almir Hurtić trener Sarajeva.

Nekoliko igrača sigurno neće biti tu iduće sezone. Među njima je sigurno Tomislav Barbarić, koji je već otišao, a vrlo vjerovatno i Leon Benko, te Haris Duljević…

Almir Hurtić

“Benki ugovor ističi u januaru, i nismo toliko neozbiljni da započeno sezonu s napadačem koji na polovini prvenstvene utrke može da ode bez dinara obeštećenja. A, on želi da ide vani”, kaže Hurtić.

Što se Duljevića tiče, njegov kvalitet je neupitan, pokazao je to i u posljednje dvije utakmce u dresu reprezentacije BiH. Mnogi se slažu, pa i Hurtić, puno više nego u većem dijelu prošle sezone u dresu Sarajeva.

“Haris se zasitio ove lige, to je evidentno. Njegov kvalitet je neupitan, to se najbolje vidi u nastupima za državni tim. Vrlo je moguće da će nas na ljeto napustiti, naravno, uz adekvatno obeštećenje”, kazao je Hurtić.

Kako doznajemo, Duljević ne može otići ispod milion eura obeštećanja, a Sarajevo je u kontaktu s nekoliko kvalitetnih igrača, čija se imena za sada drže u tajnosti. Izlazna vrata biće najvjerovatnije pokazana i “Ješićevim Brazilcima”.

Hurtić, koji je nedavno potpisao ugovor sa Sarajevom, ima svoju viziju bordo tima, koju su prihvatili i čelnici kluba.

“Imat ćemo 26 igrača pod ugovorom iduće sezone, od toga tri golmana. Sedam superkvalitetnih igrača s jakom plaćom, te 10 igrača koji su proizvod Akademije FK Sarajevo. Ostatak tima činit će igrači koji imaju potreban kvalitet za Premijer ligu BiH. U budućnosti Sarajevo će se sve više oslanjati na igrače iz svoje Akademije. To je jedini ispravan put”, kaže Hurtić koji je od samog početka bio na čelu projekta Akademije FK Sarajevo.

Pripreme prvi tim Sarajeva počinje 15. juna, a prvi dio će biti obavljen upravo u kompleksu trening centra u Butmiru. Na raspolaganju su tri terena, od toga dva sa prirodnom i jedan sa umjetnom travom. U planu je gradnja još jednog terena, ali i zgrade koja će osim svih sadržaja potrebnih za treninge svih selekcija kluba, postati svojevrsna kuća FK Sarajevo. U njoj će biti smješteni i kompletan menadžment kluba, koji je trenutno “razbacan” na nekoliko lokacija u gradu.

IMG_20160604_123830

U subotu su upravo u kompleksu u Butmiru čelnici kluba zajedno s Hurtićem ugostili predstavnike “sedme sile” i neformalnom druženju upoznali ih s planovima za budućnost. Domaćini su bili predsjednik Edis Kusturica, direktor Dino Selimović i članovi Upravnog odbora kluba Elvir Kantardžić i Maid Delić.

“Nijedan uspjeh ne dolazi preko noći, ali rad je garancija da će uspjeh doći”, poručili su čelnici bordo kluba.