Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Covid protokol

Savez pred novu sezonu još jednom pokazao da ih nije briga za navijače

begic derbi

Reduciran broj predstavnika medija je razumljiv, ali drastično smanjenje, naročito na prostoru gdje je lako ostvariva socijalna distanca, zvuči kao direktan udar na novinarski posao

Nakon što je prekinuo prošlu sezonu pod krinkom zdravlja fudbalera, a vodeći se interesima pojedinaca i pojedinih klubova, Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (FSBiH) u novoj sezoni Premijer lige, koja počinje za vikend, odlučio se pobrinuti i za zdravlje novinara, piše Faktor.

Utakmice nove sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine igrat će se bez publike, poštujući sve epidemiološke mjere, te preporuke i naredbe Kriznih štabova.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je na 11 stranica pripremio COVID-protokol, kojeg su se klubovi dužni pridržavati.

Tokom utakmica bh. elite na stadionu će ukupno boraviti 131 osoba. Stadioni će biti podijeljeni na tri zone (crvenu, žutu i zelenu). U prvoj zoni će biti 83 osobe, u drugoj 28 i u trećoj 20.

Zanimljivo je da će se među 28 osoba u žutoj zoni, odnosno na tribinama naći (samo) šest (odabranih) novinara i dva (odabrana) fotoreportera. Iz premijerligaških klubova traženo je da se broj akreditovanih medija poveća, ali je FSBiH ovakav zahtjev odbio.

Reduciran broj predstavnika medija je razumljiv, ali drastično smanjenje, naročito na prostoru gdje je lako ostvariva socijalna distanca, zvuči kao direktan udar na novinarski posao. U FSBiH ovim potezom na koncu potcjenjuju i čitaoce, gledaoce, slušaoce.

U konačnici i navijače.

Što se tiče obaveza fudbalskih klubova, oni su dužni dostaviti rezultate testiranja na koronavirus koji ne smiju biti stariji od 48 sati prije odigravanja utakmica prvog kola. Obavezno je testiranje 30 igrača, pet trenera, pet članova medicinskog osoblja, pet članova administracije, a prije početka takmičenja potrebno je izvršiti testiranje sudija i ostalih službenih osoba FSBiH.

Zaokupljeni brigom o zdravlju novinara, iz FSBiH nisu stigli odrediti termine i satnice utakmica prvog kola. Nekoliko dana prije početka prvenstva ne zna se gdje će, na koji način i koje utakmice navijači pratiti.