Fudbal

nema promjene

Šeranić ponovio da zabrana ostaje, nema prepreka za završnicu Kupa BiH

15/05/2020

Ukazuje da bi bio problem ako bi se desilo da je neko u okviru profesionalne lige pozitivan na koronavirus

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je da će od naredne sedmice početi treninzi profesionalnih sportista i individualni sportovi, dok se profesionalnom nastavku sportskih aktivnosti ne razmišlja do 1. jula, a zbog infekcije koronavirusom.

– Iz preventivnih razloga odlučili smo da se do 1. jula ne razmatra nastavak profesionalnih liga, već da se isprati kakvo će biti zdravlje sportista nakon nastavka treninga, a da se potom razmotri i nastavak takmičenja – pojasnio je Šeranić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Obrazložio je to na način da bi bio problem ako bi se desilo da je neko u okviru profesionalne lige pozitivan na koronavirus.

– Bilo bi veoma teško utvrditi kontakte i onda bismo morali zaustaviti ligu i poslati sve u kućnu izolaciju. Zato je naša preporuka da do 1. jula ne razmatramo nastavak profesionalnih liga – rekao je Šeranić.

Ovom odlukom direktno je ugrožen nastavak nogometne Premijer lige BiH, i BiH bi mogla biti jedina zemlja u regionu koja neće okončati nogometnu sezonu na terenu. Podsjećamo, Fudbalski savez RS je ranije donio odluku da prekida sva takmičenja pod svojim ingerencijama.

Sada je na potezu Nogometni savez BiH. Za razliku od Premijer lige BiH, za završnicu Kupa BiH ne bi trebalo biti prepreka, s obzirom da u Federaciji BiH sportska takmičenja nisu zabranjena, i klubovi su već počeli s treninzima. Svi učesnici završnice Kupa BiH su sa područja Federacije BiH, Široki Brijeg, Željezničar, GOŠK i Zrinjski. Prva tri od četiri spomenuta kluba su početkom maja potpisali inicijativu da se Kup BiH odigra do kraja, bez obzira igrala se Premijer liga BiH ili ne.

No, eventualno odigravanje Kupa BiH ugrožava siguran plasman banjalučkog Borca na evropsku scenu.

Također, treba imati na umu da su izbori u NSBiH krajem godine i da Elvedinu Begiću, aktuelnom predsjedniku NSBiH ne odgovara da naljuti sve izvjesnijeg novog predsjednika Saveza Vicu Zeljkovića, prvog čovjeka Borca. Jer, bez glasova iz RS-a teško da će se domoći titule počasnog predsjednika, a pogotovo proširenih ovlasti. Biće zanimljivo kakvu će odluku donijeti ljudi koji vode bh. Savez.

Komentari

Autor: E. B. / Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.