Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VELIKI PREOKRET U POLUFINALU

Sevilla slavi, Manchester United izbačen iz Evropske lige

sevilla

Nogometaši Seville prvi su finalisti Evropske lige. Oni su u polufinalu u Kölnu pobijedili Man. United s 2:1

Sevilla je s 2:1 slavila protiv Manchester Uniteda u prvom polufinalu ovosezonske Evropa lige i sada u finalu čeka boljega iz susreta Inter i Šahtara.

Pogodak za Manchester United zabio je Bruno Fernandes, a strijelci za Sevillu bili su Suso i Luuk de Jong.

United je puno bolje otvorio utakmicu i odmah krenuo napadački kao što je sugerisala i početna postava koju je na teren izveo Ole Gunnar Solskjaer.

Već u 7. minuti pritisak Uniteda urodio je plodom. Marcu Rashford ušao je s loptom u kazneni prostor tokom jednog napada i iznudio penal.

Rashford je pucao s oko pet metara, a Diego Carlos ga je pokupio zakašnjelim startom. Sudac Felix Brych pokazao je na bijelu tačku. Kazneni udarac izveo je Fernandes i mirno zabio za vodstvo u 9. minuti utakmice.

Pet minuta nakon moglo je već biti 2:0. Fred je na oko 30 metara oduzeo loptu Jordanu i utrčao u kazneni prostor te opalio po golu, ali nije bio dovoljno precizan. Lopta je pogodila vanjski dio mreže.

Mirovala je igra do 26. minute, a onda je za Sevillu zabio Suso i vratio ju u igru. Iz ničega je sijevnula kontra Seville, desnu stranu Unitedove obrane probio je Reguilon i ušao u kazneni prostor te povratnom loptom pronašao Susa koji je zakucao loptu u mrežu.

Nakon pogotka Seville United je do kraja prvog dijela imao još jednu priliku, onu u 39. minuti. S oko 25 metara od gola iz slobodnog udarca potegnuo je Marcus Rashford, ali njegov udarac obranio je Bono.

Bila je to samo najava onoga što je uslijedilo u drugom dijelu utakmice. Odmah na početku drugog dijela počeka je dominacija Uniteda koja samo zahvaljujući čudesnom golmanu Seville nije završila pogotkom.

Prvo je u 47. minuti prijetio Greenwood koji je izbio pred Bonoa nakon sjajne lopte Fernandesa i zapucao, ali vratar Seville spasio je svoju ekipu.

Tri minute kasnije došlo je do gužve u kaznenom prostoru Seville, Martial i Fernandes napravili su veliki nered, obojica su pucali po dva puta. Martialove udarce branio je golman Seville, a Fernandesovi su završavali u bloku.

U istom pravilnom intervalu, ponovno nakon tri minute, Bono je još jednom spasio Sevillu. Martial je sam izbio pred golmana Seville, ali ponovno nije uspio zabiti jer je golman sjajno obranio. Nakon nekoliko sekundi ponovno Bono je obranio još jedan pokušaj Martiala.

Nakon tog niza napada gledali smo igru isprekidanu prekršajima na sredini terena. United je dalje pokazivao više napadačkih ambicija, ali igrači Seville grubom igrom zatvarali su prilaze svom golu. To je trajalo sve do pobjedničkog gola.

Jesus Navas je u 78. minuti sjajno ubacio u kazneni prostor Uniteda, a na lopti se našao Luuk de Jong kojeg su stoperi Uniteda potpuno zaboravili i zabio za 2:1 Seville.

De Jong je u igru ušao u 56. minuti i vrlo brzo našao put do gola. Ispostavilo se da je tim golom odveo Sevillu u finale Evropa lige.

Ovo je za Sevillu šesto finale Evropa lige ili Kupa UEFA, a posljednje je igrala 2016. godine kad je s 3:1 slavila protiv Liverpoola.