Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čeferinova poruka

Signal iz UEFA-e: Ko ne završi ligu neće tako lako u evropska takmičenja?!

ceferin_aleksander333

Siguran sam da će većina zemalja završiti svoje lige. Ukoliko neko ne želi, po svom izboru, morat će igrati kvalifikacije za učešće u evropskim takmičenjima, poručio je Čeferin

Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Aleksandar Čeferin vjeruje da će se najveći broj liga na Starom kontinentu sezonu završiti na zelenom terenu.

Prvi čovjek UEFA-e za Bein Sport je rekao da se još čeka potvrda datuma za evropska takmičenja i još jednom je ponovio da je najbolje da se svi šampionati završe kako je planirano.

“Imamo konkretan plan za kraj sezone. Siguran sam da će većina zemalja završiti svoje lige. Ukoliko neko ne želi, po svom izboru, morat će igrati kvalifikacije za učešće u evropskim takmičenjima. Moramo sačekati da Izvršni odbor UEFA potvrdi datume, ali mogu reći da će sezona u Evropi biti završena, ako sve ostane kako treba, u avgustu”, rekao je Čeferin.

Situacija sa virusom korona uticala je na klubove u finansijskom smislu, a finansijski fair-play će imati nezaobilaznu ulogu u predstojećem periodu.

“Prilagodit ćemo sistem finansijskog fair-playa, ali konačna odluka u tom pogledu još nije donesena. Mislim da je važno da se to uradi, jer klupska situacija nije laka i svi smo na istom brodu”, kazao je Čeferin.

Od najjačih pet evropskih liga, za sada je Francuska jedina koja je obustavila svoj šampionat i proglasila tabelu prije pandemije virusa korona kao konačnu.

“Preuranjena odluka. Imamo dvije ekipe u Ligi prvaka ove sezone i što znači da oni neće igrati do avgusta. Ne znam da li je to dobro za njih. Neće dugo igrati i onda će se takmičiti u jako teškim utakmicama. Ipak, to nije moja odluka i to moramo da poštujemo. Nećemo se baviti tom situacijom. Poslali smo im smjernice koje im mogu biti formula za kvalifikacije za Ligu prvaka i Evropsku ligu“, ističe predsjednik evropske kuće fudbala.

Kada je Premijer liga BiH u pitanju, još ništa nije izvjesno. Ministarstvo zdravlja RS za sada blokira nastavak Premijer lige svojim odlukama o zabrani sportskih takmičenja. Što se tiče Kupa BiH, sve četiri ekipe koje su u zvaršnici su sa područja Federacije BiH, i ta odluka entitetskog ministarstava neće emoći spriječiti nastavak takmičenja. Naravno, ukoliko NSBiH bude za nastavak takmičenja.