Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dalmatinko kup

Šimić: Pripreme u završnoj fazi, stižu Željo, Dinamo, Šahtar, Arsenal…

dalmatinko-kup-125 (1)

Dalmatinko kup 2019 će okupiti 150 ekipa iz 12 država, a u 4 dana takmičenja će se odigrati preko 300 utakmica

Jedan od najboljih turnira u regionu za mlade fudbalere i fudbalerke “Dalmatinko kup” bit će održan od 2. do 5. maja ove godine u Splitu.

– Dalmatinko kup 2019 će okupiti 150 ekipa iz 12 država, a u 4 dana takmičenja će se odigrati preko 300 utakmica. Rast u odnosu na prošlu godinu je ostvaren u svim segmentima, broj ekipa je narastao za 25 posto, ženski dio turnira je narastao dva i po puta, broj država odakle nam dolaze učesnici je narastao za 50 posto, a broj noćenja koja će se ostvariti za preko 40 posto. Za ovogodišnji Dalmatinko kup smo imali preko 180 prijava, imamo liste čekanja, a na turnir su nam se prijavili Hajduk, Dinamo Zagreb, Željezničar, TOŠK, Vojvodina, Dinamo Kijev, Šahtjor Donjeck, Arsenal Kijev, Qarabag, Astana, Zaglebie Lubin, Gornik Zabrze, Krško… Uz to, postali smo i najveći ženski nogometni turnir u Hrvatskoj, ove godine će nastupiti 20 ženskih ekipa iz 4 države, a dogodine planiramo imati 32 ženske ekipe čime ćemo postati i najveći turnir za djevojčice u regiji – kaže kaže jedan od organizatora ovog turnira, bivši bh. fudbaler Predrag Šimić.

Dalamatinko kup je postao definitivno jedan od najboljih turnira u regionu. Svake godine se uvode noviteti, a tako će biti i sada.

– Dalmatinko kup je postao istinski brand kojeg se prepoznaje širom Europe, a turnir je, što se tiče broja gostiju i noćenja u predsezoni, najveći događaj u čitavoj Hrvatskoj. Ove godine ćemo ostvariti preko 7.000 noćenja što je fantastičan turistički rezultat, a kako bi se svim gostima pružila vrhunska turistička usluga, Dalmatinko kup od ove godine ima službenu agenciju, a to je renomirana agencija specijalizirana za sportski turizam B-travel Zagreb – dodao je Šimić.

Pored sportskog dijela, Dalmatinko kup šalje i snažne poruke, ali i radi na stvaranju novih prijateljstava, druženju…

– Što se tiče sportskog aspekta, turnir koji ima 150 ekipa iz 12 država je zasigurno vrhunski događaj, ali ono što je posebno važno naglasiti je da Dalmatinko kup promoviše toleranciju, jednakost i fair play, daje priliku za druženje i stvaranje novih prijateljstava djeci iz različitih kultura, gradova i država te je to prepoznato od strane institucija i glavni sponzor turnira je Središnji državni ured za sport – kaže Šimić i dodaje:

– Od prvog dana naša vizija je bila saradnja sa civilnim društvom i to ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama, stvarali smo naš krug prijateljstva sa mnogim klubovima iz regije, a sada smo izašli iz regionalnih okvira i postigli smo suradnju sa klubovima i institucijama u zemljama EU, ali i u Ukrajini, Kazahstanu i Azerbajdžanu. Ipak, uvijek posebno ističemo kakvu smo podršku dobili od klubova iz BiH na početku našeg puta i sigurni smo da će se saradnja nastaviti dugi niz godina. Također, saradnja neće biti samo kroz Dalmatinko kup, naši planovi su vezani uz organizaciju priprema u Splitu za klubove iz BiH, njihovo intezivnije povezivanje sa dalmatinskim klubovima i ostvarivanje saradnji sa našim međunarodnim partnerima.

Šimić je također i kroz udruženje “Jahorinko” uspostavio kontakte između Dalmacije i Sarajeva. Tako ekipe iz Dalmacije dolaze u naš glavni grad i na Jahorinu i u ljetnim i u zimskim danima, te je i sa ovim udruženjem ostvario mnogo zanimljivih i kvalitetnih projekata. Dokazali su da su spremni za sve izazove i ostvarivanje još bolje saradnje cijelog regiona, a sve u ostvarivanju zajedničkih interesa.

– Ponosni smo i na ono što radimo sa udruženjem “Jahorinko”. Napravili smo mnogo kvalitetnih projekata. Bez pomoći grada, kantona, općina, Minastarstva kulture i sporta, TZ Istočno Sarajevo, TZ Sarajevo, teško bi to ostvarili. Naravno tu su i naši sponzori koji su prepoznali naš kvalitet, TOPDOG.d.o.o-jeftinaštampa, čevabdžinica Ferhatović, IT colsulntant – digitarija, a zahvaljujemo se i Vašem portalu koji nas prati sve ove godine – istakao je Šimić.

Na pitanje kako je organizovati jedan turnir poput Dalmatinko kupa, Šimić kaže:

– Organizacijski, ovakav projekt je iznimno zahtjevan, traži maksimalan angažman, uhodan tim i veliku predanost. Dokazali smo da smo sposobni raditi projekte na vrhunskom nivou i ovogodišnji Dalmatinko cup će biti fantastičan u svakom pogledu. Veliku podršku smo dobili od Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i turističkih zajednica Splita, Podstrane i Dugopolja, a podršku nam daju i Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split te općine Podstrana i Dugopolje. Ipak, ovakav projekt je nemoguće raditi bez potpore sponzora, zahvalni smo Dukatu, Unileveru sa brandom Algida, Zagrebačkoj banci, Ghetaldusu Zagreb, Atlantic grupi sa brandovima Cedevita, Smoki i Kala, tvrtkama Victa, Galeb Omiš, Injection, Pekara Panis, našem tehničkom sponzoru Jako sport i službenoj agenciji B-travel. Ističemo i nesebičnu podršku koju imamo od naših proslavljenih nogometnih veličina i ambasadora turnira kao što su Stipe Pletikosa, Ivica Križanac, Robert Jarni, Mate Bilić, Milan Rapaić, Tomislav Erceg, Senijad Ibričić,… A ekipa Dalmatinko cupa posebno pozdravlja našeg prijatelja i velikog nogometnog umjetnika Almira Turkovića i nadamo se da ćemo ga ubrzo opet vidjeti nasmijanog na terenima Dalmatinko cupa – rekao je na kraju razgovora za Sportske.ba Predrag Šimić.