Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slavko Petrović: Željezničar opet može biti regionalni gigant

slavko_petrovic

Fudbalski klub Željezničar ima sve predispozicije da ponovo postane regionalni gigant i to me privuklo da prihvatim ponudu i preuzmem upražnjenu funkciju šefa stručnog štaba, istakao je za Anadolu Agency (AA) srbijanski stručnjak Slavko Petrović (58), novi trener premijeligaša sa Grbavice.

”Obavio sam konkretan razgovor sa čelnicima kluba. Potom, na Upravnom odboru odlučili su da me imenuju za trenera i sretan sam što dolazim u tako veliki klub, gdje ću voditi veoma dobru ekipu koju treba malo razdrmati, probuditi i vratiti na pobjednički kolosijek. Znam sve igrače Želje i u narednim danima napravit ćemo određenu selekciju gdje će vjerovatno neki i otpasti iz kadra. Prioritet će mi biti naći uzrok loših igara pojedinaca, jer za određen broj igrača znam da mogu puno, puno bolje”, rekao je Petrović.

Na klupi Željezničara debitovat će u sedmom kolu Premijer lige BiH, kada će Sarajlije predstojećeg vikenda gostovati Čeliku u Zenici.

”Sramota da je da velikan poput Željezničara nakon šest kola u Premijer ligi BiH na devet mjestu tabele sa samo sedam bodova. U Zenici moramo pobijediti. Kako? Kako god, ali moramo. To je izuzetno bitno i ako uspijemo sve će poslije biti lakše popravljati”, naglasio je Petrović, koji će sa FK Željezničar ugovor potpisati do ljeta 2018. godine.

Smatra da će se i pored lošeg starta do kraja sezone Željezničar boriti za sami vrh tabele i jedan od trofeja.

”Prvenstvo je dugo i ima još mnogo da se igra. Ništa nije izgubljeno. Vjerujem da ćemo veoma brzo uspjeti izaći iz krize i boriti se za pozicije u samom vrhu tabele i trofeje. Pred nama je dug proces, ali da ne vjerujem da sa Željom mogu napraviti velike stvari ne bih ni došao na Grbavicu”, kazao je Petrović.

U posljednje vrijeme spominjan je i kao mogući novi trener FK Sarajevo, ali prihvatio je ponudu ljutog rivala tima sa Koševa.

”Iz Želje bili su konkretni, zvali me i postigli smo dogovor. Iz FK Sarajevo niko me nije kontaktirao nikada i zato se sve odigralo ovako. Željezničar i Sarajevo dva su velika kluba, rivala, ali naravno da se trebaju poštovati i uvažavati. Dok sam bio trener Radnika iz Bijeljine na Koševu sam doživio ovacije i to se ne zaboravlja, te sam zahvalan navijačima Sarajeva na korektnosti i poštovanju onoga što sam radio”, pojasnio je Petrović, koji je u igračkoj karijeri bio golman FK Crvena zvezda iz Beograda i brojnih njemačkih timova.

Kao trener, osim bijeljinskog Radnika sa kojim je u prošloj sezoni osvojio Kup BiH, radio je i u Borcu iz Čačka, beogradskom Radu, te mađarskom Zalaegerszegi. Prije toga sa klupe je predvodio njemačke ekipe Darmstadt, Carl Zeiss Jenu, Fortunu Dusseldorf i Waldhof Mannheim.