Fudbal

"Derby County"

Slavni engleski klub proglasio stečaj

18/09/2021
FOTO: dcfc.co.uk

Situaciju s Derbyjem, koji je u Premiershipu posljednji put bio 2008., komentirao je i Gary Neville

Derby County objavio je stečaj i mogao bi ove sezone ispasti iz Championshipa, u kojem nakon sedam kola drži 16. mjesto sa sedam bodova.

Klub osnovan 1884. godine, koji vodi Wayne Rooney, u ogromnim je finansijskim problemima i odmah će mu biti oduzeto 12 bodova, a mogao bi ostati bez još devet zbog dodatnih pravila koje će ulaskom u stečaj prekršiti.

Dvostruki prvak Engleske iz 1972. i 1975. je u vrijeme krize uzrokovane koronavirusom ostao bez 20 miliona funti, što je za klub takvog kalibra ogroman gubitak. Vlasnik kluba Mel Morris dogovorio je prodaju kluba i stadiona investitorima u januaru 2020. godine, ali je liga stopirala prodaju zbog istrage koju je vodila oko klupskih finansija. Devet mjeseci kasnije Derbyju je prodaja dopuštena, ali tadašnji investitori zbog krize više nisu bili zainteresirani. Klub je aplicirao za 8.3 miliona funti pomoći koje je liga nudila svim klubovima, ali je i ta aplikacija stopirana zbog spomenute istrage.

Derby danas u 16 sati igra protiv Nottingham Foresta, još jednog velikana engleskog nogometa koji se posljednjih godina muči s velikim ambicijama koje klub istovremeno jako puno koštaju. I Forest i Derby se godinama pokušavaju dočepati Premiershipa, što bi značilo finansijsku stabilnost, ali u tome nisu uspjeli.

Pritom su potrošili strašno puno novca za plaće igrača s kojima su računali da će to i ostvariti. Lutali su i na sportskom planu pa je Forest od sezone 2016./2017. promijenio šest, a Derby pet trenera.

Situaciju s Derbyjem, koji je u Premiershipu posljednji put bio 2008., komentirao je i Gary Neville.

“Moramo nešto napraviti da se takve stvari ne događaju. To je strašno. Kad vlasnici preuzmu klub, morali bi se nekako obvezati da će pokriti sve troškove koje klub ima. Dok ne donesemo takvo pravilo, događat će nam se slučajevi poput Derbyja. Klubovi očajnički žele u Premiership i to ne zbog sportskih, nego finansijskih razloga. Naravno da smiješ biti razočaran ako u tome ne uspiješ, ali ne smiješ zbog toga uništiti klub”, smatra Neville.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.