kvalifikacije za sp

Slavni trener napravio glupost koja će njegovu reprezentaciju izbaciti s SP-a?!

cuper

Jedini put na Svjetskom prvenstvu igrali su 1974. godine pod imenom Zair i tada su u grupi izgubili od Jugoslavije 0:9

Demokratska Republika Kongo, reprezentacija koja na plasman na Svjetsko prvenstvo čeka 48 godina, izborila je dokvalifikacije za plasman u Katar, ali joj prijeti izbacivanje zbog bizarne greške.

DR Kongo je s 2:0 slavio protiv Benina u posljednjem kolu kvalifikacija i tako završio kvalifikacije s bodom više od Benina.

Međutim, u 90. minuti, kad je sve već bilo riješeno, selektor DR Konga Hector Cuper napravio je grešku. Zaboravio je da prema novim pravilima smije promijeniti petoricu igrača, ali u samo tri različita intervala.

Cuper je igrače mijenjao u četiri situacije – u 63. minuti, 77., 84. i posljednju izmjenu je napravio u 90. minuti. Takvu grešku na stadionu niko nije primijetio dok je trajala utakmica, ali gosti jesu naknadno pa su već uložili službenu žalbu FIFA-i.

Greška Cupera, 66-godišnjeg Argentinca kojeg pamtimo po trenerskim ulogama u Mallorci, Valenciji i Interu, vjerovatno će donijeti tri boda Beninu pa će ta reprezentacija umjesto DR Konga u dodatne kvalifikacije.

DR Kongo je jedini put na Svjetskom prvenstvu igrao 1974. godine pod imenom Zair i tada je u grupi izgubio od Jugoslavije 0:9.