Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sljedeći sastanak čelnika nogometnih saveza iz regije biće u Sarajevu

savezi nogomet opatija

Na sastanku čelnika nogometnih saveza iz regije, koji je u četvrtak održan u Opatiji, razgovaralo se o više tema, a posebna pažnja posvećena je sigurnosti na nogometnim natjecanjima, što je gorući problem većine saveza.

“Predstavnici saveza su izrazili veliku zabrinutost u pogledu sigurnosne situacije na svojim stadionima, a o čemu je upoznat Uefin predstavnik Marc Timmer, voditelj Odjela za sigurnost i stadione. Jedinstveni je stav da bez učinkovitog i integriranog djelovanja državnih institucija ovaj problem nogometne organizacije ne mogu riješiti same. Bez toga se neće moći omogućiti nogometašima i njihovim organizacijama, te najvećem dijelu navijača da se natječu, odnosno uživaju u nogometu bez incidenata, pirotehnike i verbalnog nasilja. Predlaže se da UEFA nastavi kontinuirano poticati državne vlasti u integriranom pristupu ovom ozbiljnom problemu. Odgoda rješavanja ovih problema imat će dalekosežne štetne posljedice za klubove i reprezentacije”, objavljeno je na internetskom portalu Hrvatskog nogometnog saveza, koji je bio domaćin drugog regionalnog sastanka nogometnih saveza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

opatija savezi

Ovi savezi su na svom prvom sastanku, održanom u Ljubljani u siječnju ove godine, potpisali memorandum o suradnji. Osim o sigurnost na nogometnim natjecanjima, na sastanku u Opatiji razgovaralo se o socijalnom dijalogu između saveza, klubova i igrača, novoj ulozi posrednika u pregovorima klubova i igrača u transferima i zapošljavanju, regionalnom natjecanju, te aktualnoj situaciji na razini Fife i Uefe.

Sudionici sastanka su razmijenili informacije o statusu profesionalnih nogometaša te su zaključili da se u nacionalnim zakonodavstvima trebaju uvažiti specifičnosti i razlike u njihovom radno-pravnom statusu, uključujući financijska davanja. U odnosu na posrednike, zaključeno je da se njihov status i djelovanje trebaju regulirati na jedinstven način, a u okvirima regulative FIFA-e.

savicevic opatija

Regionalno natjecanje bit će jedna od tema na predstojećem sastanku predsjednika i glavnih tajnika Uefinih saveza članova koji će se održati u rujnu ove godine, te stoga o ovoj temi nisu zauzeti novi stavovi.

Tema je bila i aktualna situacija u Fifi, a posljedično i Uefi, te je dogovoreno da će savezi sudionici imati zajedničke stavove o najvažnijim pitanjima djelovanja svojih krovnih organizacija.

Zaključeno je da će se nastavak međusobne suradnje u natjecanjima, razmjeni iskustava te kadrova i dalje nastaviti i poboljšavati. Već je dogovoren i sljedeći sastanak koji će se održati uz domaćinstvo Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u studenome u Sarajevu.