Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sloboda rutinski eliminisala Želju i stigla u finale Kupa BiH

sloboda zeljo kup
FOTO Tuzlanski.ba

Nogometaši Slobode plasirali su se u finale Kupa Bosne i Hercegovine.

Sloboda je u uzvratnom susretu polufinala večeras na Tušnju pobijedila Željezničar s 3:1 (2:0). Tuzlaci su slavili i u prvom susretu polufinala na Grbavici sa 2:1 te su s ukupnih 5:2 zasluženo izborili plasman u finale Kupa BiH.

Tuzlanski tim u potpunosti je nadigrao peterostrukog osvajača Kupa BiH i sa dvije pobjede u polufinalu zasluženo izborio svoje peto finale.

Sloboda je veći dio susreta diktirala tempo i stvarala prilike, bez obzira na to što je uoči revanša imao prednost od jednog gola. S druge strane Željezničar je bio potpuno nemoćan u napadu bez gotovo ijedne ozbiljne prilike.

Od prve minute Sloboda je krenula potpuno ofanzivno i napravila nekoliko prilika, a u 28. minuti došla je u vodstvo. Zeba je izveo slobodan udarac sa desne strane, u šesnaestercu Željezničara najviše je skočio Merzić i glavom prebacio loptu do usamljenog Kostića koji gotovo sa gol linije ubacuje loptu u prazan gol. Igrači Željezničara protestirali su smatrajući da je pogodak postignut iz nedozvoljene pozicije, ali sudija Valjić nije promijenio svoju odluku o priznavanju gola.

Odmah nakon primljenog gola trener Željezničara Edis Mulalić pojačao je napad i u igru uveo Đermanovića umjesto Zahirovića, što je rezultiralo nešto agilnijom igrom, ali i dalje bez većih prilika.

S druge strane, Sloboda je nastavila napadati i u 39. minuti preko Krpića doći do drugog gola te praktično zapečatiti sudbinu Željezničara.

Nastavak je donio slučnu igru kao u prvom dijelu. Sloboda je i dalje prijetila, dok je Željezničar bezuspješno pokušavao ugroziti gol Pirića. U 62. minuti Mulalić je u igru uveo i trećeg napadača Thiaga, koji je zamijenio Bekrića. Uprkos potpuno ofanzivnoj igri “plavi” sa Grbavice nisu uspijevali ozbiljnije zaprijetiti s obzirom na to da je odbrana Slobode perfektno obavljala svoj posao.

U 79. minuti Tuzlaci dolazi i do trećeg gola, a strijelac je ponovo bio Kostić.

U finišu susreta Željezničar je preko Stevanovića prvi put ozbiljno zaprijetio golu Slobode, ali je golman Pirić bio na mjestu. Odmah u narednom napadu dosuđen je penal za Željezničar, a sa bijele tačke precizan je bio Lendrić za konačnih 3:1.

Podsjećamo, Radnik je u polufinalu izbacio ekipu Širokog Brijega.