Fudbal

škoti uvode zabranu?

Smiju li djeca mlađa od 12 godina udarati loptu glavom?

16/01/2020

U istraživanju je analizirana medicinska dokumentacija 7.676 muškaraca koji su igrali profesionalni nogomet u Škotskoj, rođenih između 1900. i 1976.

U Škotskoj bi udaranje lopte glavom na treninzima moglo biti zabranjeno djeci mlađoj od 12 godina, nakon ispitivanja koja su utvrdila da su bivši nogometni profesionalci izloženi većoj opasnosti od demencije.

Ako bi prijedlog bio usvojen, Škotska bi postala prva zemlja u Evropi koja je to učinila. Sjedinjene Države imaju sličnu zabranu od 2015. godine.

Škotski nogometni savez (SFA) razmatra ovu odluku nakon što su objavljeni rezultati studije nogometnog uticaja na životno zdravlje i rizik od demencije (FIELD) koju je proveo Univerzitet Glasgow, a podržao škotski FA.

U istraživanju je analizirana medicinska dokumentacija 7.676 muškaraca koji su igrali profesionalni nogomet u Škotskoj, rođenih između 1900. i 1976. Otkriveno je da je demencija jedan od faktora smrti 11% umrlih bivših nogometaša u usporedbi s oko 3% za sociodemografski podudarni uzorak.

“Od objave studije FIELD, škotski FA blisko je sarađivao s autorima istraživanja i širim nogometnim dionicima kako bi sagledao praktične korake koje nacionalni sport u ovoj zemlji može poduzeti kako bi smanjio rizik u području traume glave”, stoji u objavi SFA.

O zdravstvenim učinci udaranja lopte počelo se pričati kada je bivši napadač West Bromwich Albiona, Jeff Astle, postao prvi britanski profesionalni nogometaš za kojeg je potvrđeno da je umro 2002. godine od hronične traumatične encefalopatije (CTE), degenerativne bolesti mozga koja je pronađena u osoba s istorijom bolesti ozljede glave, često kao posljedica višestrukih potresa mozga.

Porodica Astle pokrenula je 2015. akciju za podizanje svijesti o ozljedi mozga u svim oblicima sporta.

Dr. John MacLean, liječnik škotske nogometne reprezentacije i dio istraživačkog tima, rekao je, da iako nema čvrstih dokaza koji bi povezivali udaranje loptom glavom s degenerativnom bolešću mozga, mjera opreza ima smisla.

“Jedva čekamo dokaze u jednom ili drugom smjeru”, rekao je.

“Moramo poduzeti neke razumne, pragmatične korake u ovom trenutku. To će se uglavnom odnositi na pokušaj smanjenja ukupnog tereta, sveukupnog vremena u kojem mladi igrači igraju loptu.”

Univerzitet East Anglia iz Norwicha nedavno je započeo novo istraživanje i planira koristiti kognitivne testove na bivšim igračima. Michael Gray, koji vodi istraživanje, podržava zabranu igranja lopte glavom kod djece.

“Vrlo mala djeca uopće ne bi smjela udarati loptu glavom”, kazao je Grey.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.