Southgate: Imali smo veliku priliku, ko zna kada će nam se opet ukazati

engleska

Gareth Southgate, selektor fudbalske reprezentacije Engleske, nakon sinoćnjeg poraza u polufinalu Svjetskog prvenstva od Hrvatske kazao je da su imali veliku priliku, te da im niko ne može garantovati da će se ponovo ukazati, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iako su poveli već u petoj minuti prekrasnim golom Kierana Trippiera iz slobodnog udarca, Englezi nisu uspjeli doći do istorijske pobjede i drugog plasmana u finale Svjetskog prvenstva. Hrvatska se u drugom poluvremenu probudila, te golom Ivana Perišića iz 68. minute došla do produžetaka u kojima je Mario Mandžukić pogotkom u 109. minuti dotukao “tri lava”.

“Ovo je novi standard i nivo očekivanja. Da postanete pobjednički tim postoje prepreke koje morate prevazići, a mi smo prešli mnoge od njih. Mnogi naši igrači su sazreli na međunarodnoj sceni. Imali smo divnu priliku i niko ne može garantovati da će se ponovo ukazati. Ali, želimo da postanemo tim koji će igrati četvrtfinala, polufinala i finala. Dokazali smo sebi i našoj zemlji da je to moguće”, kazao je Southgate.

Engleski selektor je naglasio da je bez obzira na poraz u polufinalu izuzetno ponosan na svoje igrače.

“Mnogi timovi koji su došli po trofej izgubili su u četvrtfinalu ili polufinalu. U ovom trenutku svi osjećamo bol zbog poraza, ali ne mislim da smo realno očekivali da ćemo ovdje doći. Ali, jednom kada dođeš ovdje i igraš, kao što smo mi igrali, onda želiš da iskoristiš tu mogućnost. Naša svlačionica nakon utakmice nije bila lijepo mjesto. Izuzetno sam ponosan na igrače, a reakcija naših navijača u odnosu na prethodne dvije godine pokazuje da se zemlja ponosi načinom na koji smo igrali”, zaključio je Southgate.

Engleska će se u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu sastati s Belgijom 14. jula u 16 sati na stadionu Krestovsky u Saint Petersburgu.

U finalu, dan kasnije, na moskovskom Luzhnikiju snage će odmjeriti Hrvatska i Francuska s početkom u 17 sati.