Fudbal

Southgate jedini kandidat za selektora Engleske

20/11/2016

Privremeni selektor fudbalske reprezentacije Engleske Gareth Southgate (46) vjerovatno će biti trajno angažovan, budući da je jedini kandidat za nasljednika Sama Allardycea na klupi “gordog albiona”, potvrdio je Adrian Bevington, bivši izvršni direktor Fudbalskog saveza Engleske (FA), prenosi Anadolu gency (AA).

Southgate će u ponedjeljak obaviti razgovore sa čelnicima FA sa kojima će, kako prenose britanski mediji, razgovarati o njegovoj ulozi kao novog selektora reprezentacije.

“Sastanak Glavnog odbora FA biće održan 30. novembra i mislim da će do tada Gareth biti menadžer. Ne vjerujem da će razgovarati s bilo kim drugim”, kazao je Bevington za BBC Radio 5.

Nakon četiri utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji Engleska pod vodstvom Southgatea ima dvije pobjede protiv Malte i Škotske i jedan remi u Sloveniji. Ovi rezultati zadovoljili su javnost u Engleskoj pa se već danima priča o novom ugovoru koji bi mogao dobiti Englez.

“Mislim da je Gareth jedini kandidat zato što je to zaslužio, on je pravi čovjek za taj posao i treba ga dobiti”, rekao je Bevington koji je bio na čelu FA u periodu od 2010. do 2014. godine i u Savezu proveo 17 godina.

Kako je kazao, FA “mora promovisati engleske trenere” nakon prethodnih eksperimentisanja sa stranim stručnjacima poput Sven-Gorana Erikssona i Fabia Capella.

Southgate je ranije izjavio da se nikada nije plašio preuzimanja te pozicije na permanentnoj bazi.

On je trebao zamijeniti Roya Hodgsona nakon Eura 2016. godine, ali je tada odluka pala na Sama Allardycea.

Međutim, popularni “Big Sam” je nakon afere koja je pogodila engleski fudbal podnio ostavku, a njegovo mjesto preuzeo je 46-godišnjak koji je dotad bio selektor mlade reprezentacije svoje zemlje.

Komentari