Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selektor Engleske

Southgate: Nismo zadovoljni samo polufinalom EP

Posljednji veliki rezultat Engleska je imala na Svjetskom prvenstvu 2018. godine, kada je zauzela četvrto mjesto

Selektor fudbalske reprezentacije Engleske Gareth Southgate rekao je danas da on i igrači neće biti zadovoljni samo učešćem u polufinalu Evropskog prvenstva, uz ocjenu da je sada vrijeme da se ode korak dalje. “Ono što je zanimljivo je da sada nećemo biti zadovoljni samo učešćem u polufinalu, dok se prije tri godine na Svjetskom prvenstvu (poraz od Hrvatske 2:1 poslije produžetaka) osjećalo da je to korak naprijed. Zadovoljni smo sa onim što smo do sada uradili, ali to nije dovoljno za cijelu ekipu. To je pozitivan znak”, rekao je Southgate na konferenciji za medije.

Engleska će u srijedu na Wembleyu pred 60.000 navijača igrati polufinale Evropskog prvenstva protiv selekcije Danske.

Do sada Engleska je na Evropskom prvenstvu najdalje dolazila do polufinala 1968. i 1996. godine.

U posljednjem njihovom polufinalu na Evropskom prvenstvu 1996. godine na domaćem terenu poraženi su od Njemačke nakon izvođenja penala, a ključni penal tada je promašio upravo Southgate.

Posljednji veliki rezultat Engleska je imala na Svjetskom prvenstvu 2018. godine, kada je zauzela četvrto mjesto.

“Dva puta smo došli do polufinala, pa je sada sljedeći korak da se prođe dalje”, rekao je 50-godišnji selektor Engleske.

Engleska je prethodno u osmini finala savladala Njemačku (2:0), a u prošloj rundi slavila je protiv Ukrajine (4:0).

“Savladali smo toliko stvari i psiholoških barijera da osjećam da ekipa sada sve shvata kao sljedeći izazov”, dodao je on.

Southgate poziva na oprez prema Danskoj, pogotovo poslije prve njihove utakmice na Evropskom prvenstvu, kada je na terenu srčani zastoj doživio njihov reprezentativac Christian Eriksen.

“Pričamo o tome da sport vratimo malo unazad, ali to onda rijetko kad uradimo. Svi smo osjetili taj trenutak. Mogu samo da zamislim kako je to uticalo na njihovu selekciju, kako ih je to spojilo. Ono što je njihov kapiten prošao i šta je cijela ekipa prošla, i kako su komunicirali sa svojim navijačima je veoma moćno”, zaključio je Southgate.

Engleska i Danska polufinalni meč Evropskog prvenstva igraće u srijedu od 21:00 na Wembleyu.