Španci zatražili pokretanje istrage protiv PSG-a i Cityja

neymar – psg

Španska fudbalska liga (La Liga) zatražila je od Evropske fudbalske federacije (UEFA) da pokrene istragu protiv engleskog kluba Manchester Cityja i francuskog Paris Saint Germaina (PSG) zbog mogućnosti kršenja finansijskog fair-playa, prenosi Anadolu Agency (AA).

La Liga je krovnoj kući evropskog fudbala 22. augusta u uputila pisma u kojima izražava nezadovoljstvo zbog transferne politika pomenutih klubova.

Predsjednik La Lige Javier Tebas izjavio je da Manchester City, u vlasništvu konzorcija iz Abu Dhabija i PSG katarskog konzorcija, koriste državnu pomoć čime “kvare evropska takmičenja”

“PSG i Manchester City državnim potporama iskrivljuju evropska takmičenja i stvaraju inflatornu spiralu koja nepopravljivo šteti fudbalskoj industriji. UEFA mora provoditi propise kako bi se izbjegla diskriminacija među klubovima”, rekao je Tebas.

UEFA je već pokrenula istragu kako bi utvrdila da li je francuski prvoligaš Paris Saint Germain (PSG) prekršio finansijski fair play koji je uveden kako bi se obuzdalo trošenje klubova.

BBC saznaje da u ovoj fazi nije pokrenuta istraga protiv Manchester Cityja.

City i PSG su u ovom prelaznom roku potrošili stotine miliona eura na dovođenje novih igrača.

PSG je ovog ljeta iz Barcelone doveo Neymara za rekordnih 222 miliona eura odštete, te Kyliana Mbappea za 180 miliona eura iz Monaca. Mbappe je prvo stigao na posudbu kako bi klub ostao u okvirima finansijskog fair playa, ali mnogi nagađaju da je francuski klub prekršio pravila po kojima klub ne smije potrošiti više novca nego što je zaradio.

City je u ovom prelaznom roku potrošio više od 220 miliona eura dovođenjem Edersona Moraesa iz Benfice, Benjamina Mendyja iz Monaca, Bernarda Silve iz Monaca i Kylea Walkera iz Tottenhama.