Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

2030. godine

Španija i Portugal žele zajednički organizirati Svjetsko fudbalsko prvenstvo

Fudbal-lopta

Shodno protokolu, finale mundijala 2030. godine igralo bi se na stadionu “Santiago Bernabeu“ u Madridu

Španija i Portugal žele zajednički organizirati Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2030. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Portugal i Španija večeras u Lisabonu igraju prijateljski fudbalski meč, a čelnici fudbalskih saveza dviju zemalja potpisali su i protokol o zajedničkoj kandidaturi za domaćinstvo mundijala koji će se igrati za deset godina.

Shodno protokolu, finale mundijala 2030. godine igralo bi se na stadionu “Santiago Bernabeu“ u Madridu.

Predsjednik Fudbalskog saveza Španije (RFEF) Luis Rubiales kazao je kako su fudbal i sport uopće izuzetno važni alati za što lakše prebrođavanje poteškoća i izazova s kojima se svijet danas suočava.

“Malo je stvari koje mogu izazvati više euforije od ideje organiziranja svjetskog prvenstva u fudbalu. Ne možemo ni zamisliti boljeg partnera za to od Portugala“, kazao je Rubiales i zahvalio se portugalskom kolegi Fernandu Gomesu.

Dosad su za organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. godine interes izrazili i Maroko kao pojedinačni kandidat te Argentina, Urugvaj, Paragvaj i Čile koji zajedno žele biti domaćini toj smotri nacionalnih fudbalskih selekcija.

Svjetsko prvenstvo 2022. godine igrat će se u Kataru, a četiri godine kasnije mundijal će se igrati u SAD-u, Kanadi i Meksiku koji su zajednički organizatori tog takmičenja.