Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španska La Liga odbila prihvatiti novac za Neymara

la-liga

Rukovodstvo španske La Lige saopštilo da je odbilo zastupnike Neymara koji su bezuspješno pokušali platiti njegovu otkupnu klauzulu vrijednu 222 miliona eura, čime bi brazilski fudbaler postao slobodan igrač i mogao bi preći iz Barcelone u Paris Saint-Germain, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz La Lige su za španske medije kazali da nisu prihvatili plaćanje klauzule, jer ne žele da budu posrednik za igrače. Ovim potezom nije u potpunosti zaustavljen pokušaj da Neymar postane igrač pariskih “svetaca”, jer ostaje mogućnost da se obeštećenje uplati direktno Barceloni.

Mediji navode da je sljedeći korak Neymarovih zastupnika, koje predvodi specijalista za sportsko pravo Juan de Dios Crespo, je da Svjetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) predstave privremeni transfer kako bi Brazilac stekao pravo nastupa za PSG u francuskom prvenstvu, koje počinje narednog vikenda.

Javier Tebas, predsjednik La Lige, u srijedu je kazao za španske medije kazao da neće prihvatiti plaćanje klauzule Neymarovih zastupnika, jer to krši pravila o finansijskom fair-playu Evropske fudbalske federacije (UEFA).

U slučaju da se pronađe način da igrač zaista pređe u PSG, Neymar bi navodno zarađivao 30 miliona eura godišnje, nakon plaćenog poreza.

Neymar je u Barcelonu stigao 2013. godine i od tada odigrao 186 zvaničnih utakmica i postigao 105 golova. U dresu reprezentacije Brazila nastupio je 77 puta uz 52 pogotka.