La Liga

Španski klubovi zbog pandemije izgubili više od 2 milijarde eura

Ovaj će se dug otplaćivati ​​u naredne tri do pet sezona

Španski nogometni klubovi u dvije najjače lige, prvoj i drugoj, zbog pandemije Covida – 19 u sezonama 2019./20. i 2020./21. zabilježili su gubitak od 2,013 milijardi eura (oko 4 milijarde KM), prenosi AFP.

Uprkos velikim gubicima španski klubovi, a posebno veliki, uspjeli su se nositi s tim.

U sezoni 2019./20. klubovi su prijavili zaradu od 4,8 milijardi eura, što je 366 miliona eura manje od planiranih 5,167 milijardi, objavila je revizorska kuća PricewaterhouseCoopers.

Za tekuću sezonu procjenjuje se deficit od 1,664 milijarde eura na osnovu prvobitno očekivanih 5,269 milijardi eura, što predstavlja gubitak od 31 posto za dva najviša ranga španskog klupskog nogometa.

Međutim, klubovi su u posljednje dvije sezone smanjili troškove za 984 miliona eura, što je rezultiralo neto gubitkom od 1,03 milijarde eura u budućim sezonama.

– Ovaj će se dug otplaćivati ​​u naredne tri do pet sezona, pa ćemo ublažiti učinak Covida-19 za 150 do 250 miliona eura po sezoni – rekao je generalni direktor La Lige Jose Guerra.

– Postoje problemi s isplatom plata i u drugim ligama. U Italiji, Francuskoj i engleskoj Premier ligi nekoliko klubova se prijavilo za državnu pomoć, ali mi nismo – rekao je Tebas, koji je predvidio da će klubovima trebati dvije sezone za povratak na nivo prije pandemije.

U međuvremenu, značajan pad prihoda, izazvan zatvorenim stadionima i odsustvom navijača, natjerao je vodstvo lige da naredi Barceloni i Atletico Madridu da smanje budžete za oko 35 miliona eura.

Real Madrid ima najveći budžet za plate. Budžet aktuelnog prvaka povećan je sa 468,5 miliona na 473,3 kao rezultat dobiti od transfera i njegovog uspjeha na terenu.

Barcelona je smanjila svoj budžet sa 382,7 miliona eura na 347 miliona. Prošle sezone klub je potrošio 391,6 miliona eura na plaće prvog tima.

Atletico će morati uštedjeti 35,4 miliona eura da bi ispunio revidirani budžet od 217,3 miliona eura.

Ograničenja plaća izračunavaju se prema prihodima, a La Liga ih koristi za reguliranje financija 42 kluba u španskoj prvoj i drugoj ligi.

Najnovije otkriće o astronomskoj plati prve zvijezde Barcelone Lionela Messija, koja će njegov klub za četiri godine koštati čak 555 miliona eura, odjeknulo je u Španiji.

Prema Tebasu, hajka protiv Messija potpuno je neprimjerena.

– Da nije bilo pandemije, klub koji bi prihod ostvario s najboljim nogometašem u povijesti nogometa pokrio bi sve troškove za to. Senzacionalizam koji prati ovu stvar nije pošten – odgovorio je Tebas na otkriće početkom prošlog mjeseca.