Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spasić oduševljen profesionalnošću Zmajeva: Obje utakmice idemo dobiti

zukanovic spasic

Dragan Spasić, pomoćni trener fudbalske reprezentacije BiH pred današnji prvi zvanični trening uoči prijateljskog ogleda sa Crnom Gorom u Zenici 28. maja, istakao je da je oduševljen odnosom igrača prema obavezama, te da želi da tako nastave, javlja Anadolu Agency (AA).

Spasić je kazao da je drugi dan priprema te da su neki igrači tokom dana, a i jučer, imali obaveze sa selektorom Robertom Prosinečkim i individualno radili.

“Današnji trening je uvodnog karaktera u taj pripremni i trenažni dio. Akcenat je više na to šta nas čeka sutra i u utakmicama koje imamo. Mogu samo da dodam da i prethodno okupljanje i sada ovo igrači rade najbolje što mogu, profesionalno i želim da tako nastave, da odradimo ove dvije utakmice kako treba. Bez obzira što je završeno prvenstvo i više su im misli na odmoru, ali svaka im čast i bravo za sve što odrađuju“, kazao je Spasić.

Kazao je i da se niko od igrača nije žalio na povrede te da će u predstojećim utakmicama biti i dobrih i loših strana, ali i da pripreme služe kako bi se određeni nedostaci otklonili.

U odnosu na utakmice protiv Bugarske i Senegala, Spasić kaže da ne treba puno toga popravljati, nego samo igru reprezentacije dovesti na određeni nivo.

“Pokušaćemo da zadatke koje od reprezentativaca tražimo da ispunjavaju, dignu na određeni nivo, viši nego u dvije prethodne utakmice. Da bi digli to na jedan veći nivo težimo tome da uvijek pobijedimo. Iz trenerskog ugla nekada je dobro izgubiti utakmicu, kako bi nešto moglo korigovati i podići sve to na viši nivo”, kazao je Spasić i nastavio:

“Ako budemo mogli daćemo svim igračima priliku. Ali, u ovim utakmicama imamo pravo na šest zamjena, a s Crnom Gorom će utakmicu početi trojica kako bi se oprostili, tako da ćemo imati pravo na samo još tri izmjene. Ipak, nadam se da će i kroz ove dvije utakmice igrati svi, neko manje, neko više, i da će svi iskoristiti svoju šansu.“

Ervin Zukanović, prvotimac Genove i bh. reprezentativac nada se pobjedi bh. tima koja bi mnogo značila zbog dizanja samopouzdanja pred takmičarske utakmice u Ligi nacija i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

“Odigrali smo dvije veoma bitne utakmice, kao što su i ove dvije koje nas očekuju. U Bugarskoj su bili loši uvjeti, teško smo trenirali, ali je teren bio idealan za igru. To smo izgurali i pobijedili što je najbitnije. Onda smo sa Senegalom odigrali još bolju utakmicu. Radimo i slušamo šta struka želi od nas. Dobro je što igramo non stop utakmice, jer samo tako možemo napredovati i uigrati se da to izgleda dobro do kvalifikacija“, smatra iskusni defanzivac i dodaje:

“Pobjeda uvijek diže samopuzdanje. Utakmice moramo shvatiti ozbiljno iako smo svi igrali kroz cijelu sezonu, ima zamora, mentalnog i fizičkog.”

Prijateljska utakmica BiH – Crna Gora igra se na stadionu “Bilino polje” u Zenici u ponedjeljak, 28. maja, s početkom u 18 sati. Bit će to prvi zvanični meč seniorskih fudbalskih selekcija dvije susjedne zemlje, prilikom kojeg će se od igranja za reprezentaciju BiH zvanično oprostiti Vedad Ibišević, Zvjezdan Misimović i Emir Spahić, dugogodišnji ponajbolji igrači nacionalnog tima.

”Zmajevi“ će u petak, 25. maja, na stadionu u Hrasnici, pokraj Sarajeva, imat će i kontrolnu utakmicu s bh. niželigašem Famosom.

Inače, Prosinečki će za predstojeće utakmice računati na 23 igrača: golmani: Ibrahim Šehić, Kenan Pirić, Vedran Kjosevski; odbrana: Darko Todorović, Ognjen Vranješ, Toni Šunjić, Ermin Bičakčić, Ervin Zukanović, Eldar Ćivić, Bojan Nastić; vezni red: Muhamed Bešić, Gojko Cimirot, Miralem Pjanić, Elvis Sarić, Stjepan Lončar, Goran Zakarić, Haris Duljević, Edin Višća, Deni Milošević; napad: Edin Džeko, Kenan Kodro, Smail Prevljak i Riad Bajić.

Od standardnih reprezentativaca neće biti golmana Asmira Begovića, kojem je Prosinečki dozvolio da zbog porodičnih obaveza propusti utakmice sa Crnogorcima i Korejancima, kao ni povrijeđenog Seada Kolašinca.

Debitanti su Ćivić, kapiten mlade reprezentacije BiH i igrač Spartaka iz Trnave, te Nastić, prvotimac belgijskog Genka.

Prvog dana juna izabranici selektora Prosinečkog u Seulu će odigrati test susret s Južnom Korejom.