rim

Spektakularnom ceremonijom otvoreno Evropsko prvenstvo u fudbalu

eurooo (1)

Takmičenje, čije će se utakmice po prvi put igrati u čak 11 različitih gradova i država, će trajati mesec dana, a finalni susret zakazan je za 11. juli na londonskom Wembleyju

Utakmicom između domaćina Italije i selekcije Turske na Olimpijskom stadionu u Rimu, kojoj je prethodila spektakularna ceremonija otvorenja, u petak je počelo 16. Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se trebalo održati u ljeto prošle godine, ali je prolongirano zbog pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Utakmici je prethodila i spektakularna ceremonija otvorenja uz impresivan umjetnički performans i vatromet, koji je nagrađen aplauzom oko 16.000 navijača. Na početku svečane ceremonije na Olimpijskom stadionu u Rimu pojavili su se legendarni italijanski fudbaleri Francesco Totti i Alessandro Nesta.

Na ceremoniji su nastupili talijanski tenor Andrea Bocelli izvedbom pjesme “Nessun Dorma” iz Puccinijeve opere “Turandot”, a onda su na scenu “virtualno” izašli Bono i The Edge iz U2-a uz DJ-a Martina Garrixa i izveli službenu himnu Eura “We Are The People”.

Takmičenje će trajati mjesec dana, a finalni susret zakazan je za 11. juli na londonskom Wembleyju.

Naslov evropskog šampiona braniće Portugal ponovo predvođen jednim od najboljih fudbalera svih vremena Cristianom Ronaldom, koji je, uprkos činjenici da je napunio 36 godina, imao odličnu individualnu sezonu u dresu Juventusa.

EURO 2020 biće drugi turnir na kojem će nastupiti 24 reprezentacije. Prvi put takav sistem takmičenja primijenjen je prije pet godina na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Ovogodišnji EURO će imati i dva debitanta, a riječ je o reprezentacijama Sjeverne Makedonije i Finske. Makedonci su do istorijskog uspjeha stigli kroz baraž Lige nacije, savladavši Kosovo i Gruziju.

Biće to i prvo Evropsko prvenstvo čije će se utakmice igrati u čak 11 različitih gradova i država. Čast da ugoste najbolje evropske fudbalere imaće London (Velika Britanija), Rim (Italija), Minhen (Njemačka), Baku (Azerbedžan), Saint Petersburg (Rusija), Budimpešta (Mađarska), Sevilla (Španija), Bukurešt (Rumunija), Amsterdam (Holandija), Glasgow (Škotska) i Kopenhagen (Danska).

Izvršni komitet Evropske fudbalske federacije (UEFA) donio je posebna pravila za EURO 2020 zbog pandemije COVID-19. Naime, ukoliko grupa igrača bude obavezna ići u karantin zbog pozitivnih testova na koronavirus, utakmica će ići prema rasporedu sve dok reprezentacija na raspolaganju ima najmanje 13 igrača, među kojima je jedan golman.

Ako se, pak, dogodi da reprezentacija nema dovoljan broj igrača, UEFA će prolongirati utakmicu za 48 sati, ali i promijeniti mjesto odigravanja. Ukoliko ni nakon 48 sati određena reprezentacija ne bude imala minimalno 13 igrača na raspolaganju utakmica će biti registrovana službenim rezultatom 3:0 za protivnika.