Kristalnih 11

SPFBiH bira najbolje iz Premijer lige 23. maja u Sarajevu

kristalnih 11

Kada su u pitanju tekuće aktivnosti Sindikata, Đidić je naglasio da ta organizacija igrače stavlja na prvo mjesto

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH i ove godine organizuje manifestaciju “Kristalnih 11”, koja će biti održana 23. maja u Sarajevu.

Osnivač Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH Aldin Đidić izjavio je da je ponosan što uspijevaju i treću godinu uzastopno organizovati izbor najboljih pojedinaca Premijer lige u sezoni.

– Ove godine u skladu s razvojem naše organizacije želimo napraviti iskorak. Prijenos manifestacije bit će uživo na Sport Klubu i čitav region će gledati i sliku iz sarajevske Vijećnice, gdje ćemo saznati koji su to najbolji pojedinci u sezoni – rekao je Đidić.

Glasanje za izbor najboljih počinje već iduće sedmice, a igrači svakog premijerligaškog kluba svojim glasovima izabrat će najbolju jedanaestorku, igrača, mladog igrača, trenera, a bit će proglašene i najbolja trenerica i igračica Premijer lige BiH za žene.

Đidić je naveo da predstavnici sindikata redovno posjećuju utakmice širom Bosne i Hercegovine i razgovaraju s igračima, a posebno im je drago što je prvenstvo neizvjesno, kako u borbi za vrh i mjesta koja vode u Evropu, tako i za opstanak.

– Bitno nam je da integritet takmičenja bude sačuvan i vjerujemo da će sve utakmice do kraja ove sezone završiti samo i isključivo u vrhunskom sportskom nadmetanju – dodao je Đidić.

Kada su u pitanju tekuće aktivnosti Sindikata, Đidić je naglasio da ta organizacija igrače stavlja na prvo mjesto.

– U neprestanoj smo razmjeni informacija i terenskih obilazaka. Trenutno finaliziramo prijedlog izmjena pravilnika o statusu i transferu igrača, kao i tipskog ugovora za igrače profesionalce. Kada završimo taj proces, obratit ćemo se nadležnom savezu, kao i entitetskim i kantonalnim savezima, kako bi započeli izmjenu određenih regulativa koje stavljaju igrače u podređeni položaj – kazao je Đidić.

Istakao je da su prije nešto više od mjesec dana završili iscrpljujući proces izvještavanja o svom radu prema matici – krovnim svjetskim sindikatom FIFPRO, te da su prvi komentari pozitivni.

– Drago mi je što je naš rad prepoznat, i veliki napori koji ulažemo svaki dan. Također, takvo mišljenje imaju i naši regionalni partneri, organizacije koje se bave istom djelatnošću iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a upravo smo s njima organizirali jedan jako bitan sastanak u Sarajevu, gdje smo otvoreno razgovarali o problemima u razvoju fudbala u našim državama. Drago nam je bilo ugostiti istinske prijatelje bh. fudbala i naše organizacije – dodao je Đidić, saopćeno je iz Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.