Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nogometni cirkus

Spreman je posljednji metak za bh. fudbal

begic (4)

“Pucanj” u fudbal u Federaciji ispalio je Nogometni savez FBiH koji je prije četiri godine uzjahao Begićev pajdaš u Izvršnom odboru NSBiH Irfan Durić, koji je u međuvremenu dobio i “ulogu” u akciji SIPA-e i Tužilaštva, kodno nazvanoj VAR

Piše: Edin Borovina

Takmičarska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas bi trebala dovršiti započeti posao na nižim nivoima, i konačno nokautirati bh. fudbal. Priča o prekidu sezone postala je aktuelna još u najvećem jeku pandemije korona virusa. Već tada je bilo jasno da od fudbala nema ništa, a danas će to vjerovatno samo biti potvrđeno. Nogometni savez BiH vjerovatno će okončati ligu po želji iz RS-a. Ne po naredbi, da ne bude zabune.

FSRS je davno okončao sva takmičenja. Proglasio prvaka, kojeg su označili kao novog premijerligaša. Time su napisali “mapu puta” koju su Elvedin Begić i kompanija trebalo samo da ispoštuju.

Sviraj kraj. I u Premijer ligi BiH i Kupu BiH.

Bez obzira što nema nikakvih prepreka da se Kup BiH igra, jer u završnici su četiri ekipe (Zrinjski, Željezničar, Široki i GOŠK) sa prostora FBiH gdje nema nikakvih prepreka da se igra.

Ne samo da će spriječiti četiri kluba, koja su puno bliže trofeju (četiri utakmice), nego li recimo Sarajevo ili bilo koji drugi (11 utakmica) da na zelenom terenu odmjere snage, nego je naprasno prekinuta i Prva liga FBiH i sve ostale lige pod okriljem NS FBiH.

“Pucanj” u fudbal u Federaciji ispalio je Nogometni savez FBiH koji je prije četiri godine uzjahao Begićev pajdaš u Izvršnom odboru NSBiH Irfan Durić, koji je u međuvremenu dobio i “ulogu” u akciji SIPA-e i Tužilaštva, kodno nazvanoj VAR. Time je vjerovatno Olimpik odustao od isturanja opasnog protivkandidata Elvedinu Begiću na izborima u Fudbalskom savezu KS.

Ostao je još samo jedan korak. Da danas komisija kojom šefuje Begićev dobar prijatelj (i dužnik) Milorad O. Lale, gurne “metak u cijev” i napunjen “pištolj” pošalje na pladnju pred Begića i kompaniju da povuku okidač.

Mnogi se pitaju, zašto? Otkud tolika mržnja prema fudbalu??? Otkud tolika mržnja i hladnokrvnost prema sportu s kojim nemaš ama baš nikakve veze, a od kojeg u vlastiti džep trpaš na hiljade maraka?

I tu se pojavljuje “omraženi” i kakav sve ne Alen Šeranić. Potpuno nebitan lik u cijeloj priči, ali odličan za podmetnuti “patriotama” iz “dvokomponentnog” entiteta.

Da razjasnimo, Šeranićev posao u cijeloj priči je da “drži vodu dok majstori odu”. Najvjerovatnije do danas. I drži je. Ne curi. Ima jedna rupa na koju bi mu moglo procuriti, ali nju su izgleda začepili Begić i kompanija. Kup BiH. Takmičenje koje niko iz Saveza u javnim istupima nije smio spomenuti ni za živu glavu. Jer, ako daš dozvolu da se Kup igra, Šeranić istog momenta “mora” ukinuti zabranu.

O Kupu se u medijima priča samo “nezvanično”, “čuli smo”, “donijeli su”, navodno, “ima otpora”… Pa tako jedna dan pročitamo da je Izvršni odbor “još ranije” vezao Kup za Premijer ligu, ako se prekida jedno, prekida se i drugo. Pa drugi dan pročitamo, da to još nije “svezano” ali da ima otpora, navodno se Zrinjski opire, a sve za ljubav Borcu. A, gdje ćeš protiv Zrinjskog, to je isto kao da kreneš protiv Borca…

Ko je i je li zvanično vezao nastavak takmičenja u Kupu BiH za nastavak u Premijer ligi, Begiću? Jeste li glasali o tome ili je to eto onako, nezavnično?

Čitam opservaciju kako Begić hud ništa nije kriv, nije do njega (ko da je čovjek šef boćarskog, a ne Fudbalskog saveza), eto kako ima otpora da se Kup igra jer bi to “bilo nekorektno” prema klubovima iz Premijer lige.

Nema sumnje, bilo bi recimo nekorektno prema Borcu, koji bi mogao ostati bez Evrope. Zato je isplativije i lakše biti nekorektan prema Želji, Širokom ili GOŠK-u…

Jer, kakve recimo veze ima to što se Željo oglasio i što je iznio svoje prijedloge za rješenje aktuelne situacije. Željo je u mandatu Elvedina Begića postao potpuno beznačajan klub. Iz Želje su, kada su se javno oglasili i poslali saopštenje u kojem predlažu nekoliko načina kako okončati sezonu, napravili jednu grešku, zaboravili su izbušiti rupu na tom papiru, da Begić i kompanija taj papir lakše nabiju na neku stvar. Sudbina tog Željinog oglašavanja ista je kakva je bila i onih saopštenja kada su sudije proteklih godine tim sa Grbavice ostavljale bez titule u zadnjim utakmicama i minutama sezona. Malo “njanjaš”, čisto reda radi, i ušutiš.

Neki će reći Vico Zeljković je kriv. Kako? Nema čovjek nikakve funkcije u Savezu. A, kad su već “skinuli gaće” pred njim… Ko bi to odbio?

Zašto će bh. fudbal danas vjerovatno postati crna rupa na Balkanu, shvatit ćete na nogometnim izborima planiranim za kraj godine. Kada dobijemo počasnog predsjednika Saveza sa doživotnim ovlastima. Fudbalskog anonimusa s kojim smo izgubili tri zadnja kvalifikacijska ciklusa, milione, i s kojim je domaći fudbal potonuo do dna, liga obezvrijeđena do te mjera da je potpuno svejedno hoće li se nastaviti ili ne. A, sada će biti još gore. Danas bi trebali biti ispunjeni svi ključni preduslovi za to.

https://www.facebook.com/747053091978616/videos/941875066330295