Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija i Hrvatska nisu prošli baš najbolje u žrijebu, završili su u najtežim grupama

dalić žrijeb
FOTO: Screenshot / HTV

Hrvatska otvara prvenstvo 15. juna u Berlinu sa Španijom, 19. juna u Hamburgu se sastaje s Albanijom, a 24. juna u Leipzigu slijedi susret s evropskim prvakom Italijom

Hrvatska nogometna reprezentacija izvukla je tešku grupu na Euru, igrat će sa Španijom, Italijom i Albanijom. Žrijeb je prokomentirao selektor Vatrenih Zlatko Dalić.

“Izvukli smo nedvojbeno najtežu moguću grupu, igramo protiv aktuelnog prvaka Evrope i aktuelnog osvajača Lige nacija. Imat ćemo jako težak posao, ali nadam se da ćemo to uspjeti apsolvirati, kao i uvijek do sad. Naš cilj je proći grupu, plasirati se u nokaut fazu”.

“Bit će teško i neizvjesno, ne smijemo podcijeniti niti Albaniju koja je bila sjajna u kvalifikacijama. Otvaramo protiv Španije u Berlinu, a u vjerovatno odlučujućoj utakmici igramo protiv Italije. Dakle, bit će nezgodno, teško i borbeno, ali navikli smo na to. Pred nama je šest mjeseci, počinjemo se polako pripremati i nadam se da mi to možemo riješiti”, rekao je Dalić.

Hrvatska otvara prvenstvo 15. juna u Berlinu sa Španijom, 19. juna u Hamburgu se sastaje s Albanijom, a 24. juna u Leipzigu slijedi susret s evropskim prvakom Italijom.

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj održat će se od 14. juna do 14. jula iduće godine u deset gradova: Berlinu, Kölnu, Dortmundu, Düsseldorfu, Frankfurtu, Gelsenkirchenu, Hamburgu, Leipzigu, Münchenu i Stuttgartu. Finale se igra na olimpijskom stadionu u Berlinu.

Piksi: Nema potrebe da se plašimo

piksi stojkovic
FOTO: Screenshot

Mediji u Srbiji su žrijeb u Hamburgu su također proglasili nesretnim za njihovu reprezentaciju. Poslije žrijeba je svoje utiske iznio i Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije.

“Interesantna grupa, teška, mi smo mogli u A, B ili C. Moramo da igramo sa svima, cilj je da budemo što bolji, da budemo na prva dva mjesta. Veoma izazovno, imamo balkanski derbi sa Slovenijom, tu je Danska, jako naugodno. Nije bilo toliko važna utakmica sa njima, prijateljska. Dobra ekipa, kompaktna”, istakao je Piksi.

Srbija će igrati u grupi sa Englezima, jednim od favorita predstojećeg prvenstva.

– Englezi su jedna od najjačih reprezentacija u Evropi. Biće interesantno.

Za kraj, Piksi je poručio da Srbija nema čega da se plaši.

“Nema potrebe da se plašimo. Igra 11 protiv 11. Biće to dobre utakmice definitivno. Ima dosta vremena da analiziramo, pravimo planove, spremamo se da budemo najbolji kad je najvažnije, a to je kad bude prva utakmica”, istakao je selektor Srbije.

Inače, prvi meč na prvenstvu će Srbija igrati 16. juna protiv Engleske, četiri dana kasnije igra protiv Slovenije, dok je 25. juna na programu duel sa Dancima.