Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kritikuju pumu

Srbija na novom dresu ima ljiljane? Mnogi su zbog toga bijesni: “Šta se ovo događa!?”

mitrovic srbija yt

Mediji i javnost u Srbiji ogorčeni su Puminom idejom toliko da potpisuju peticiju u kojoj traže promjene

Na američkom se tržištu pojavio dres reprezentacije Srbije za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Puma je dizajnirala domaću i gostujuću garnituru, a domaća je procurila u javnost. Mediji i javnost u Srbiji ogorčeni su Puminom idejom toliko da potpisuju peticiju u kojoj traže promjene.

Srbijancima se ne sviđa dizajn, ali ni grb na dresu. Uspoređuju ga s poljskim grbom, s kojim, barem na ovoj verziji, ima sličnosti. Puma je na grb stavila i ljiljane, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, što je dodatno razljutilo Srbe.

Iz srbijanskog saveza su “objasnili” poveznicu s ljiljanima, piše Index.

“Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih susrećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zavjeta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani s grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije.”

“Orao na dresu podsjeća na poljskog iz prijašnjih izdanja dresova”, piše Kurir, a Blic dodaje: “Šta se ovo događa?”

Na društvenim mrežama kruži peticija koju srbijasnki navijači potpisuju kako bi se promijenio dizajn dresa. Dres se pojavio i u online prodaji na službenoj stranici Pume, ali brzo je nestao iz ponude. U septembru bi ponovno trebao biti dostupan.